Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rezolúciu proti garde navrhli Maďari!

Udalosti v Maďarsku hýbu aj Európskym parlamentom.
Udalosti v Maďarsku hýbu aj Európskym parlamentom. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - Rozmáhajúca sa Maďarská garda pobúrila Európu. Počas víkendu prisahalo vernosť tejto polovojenskej organizácii ďalších 600 ľudí. A to preto, aby bránili krajinu pred hroziacim útokom zo Slovenska, Srbska či Rumunska.

Takéto reči vystrašili aj ich krajanov. Traja maďarskí europoslanci dokonca navrhli rezolúciu odsudzujúcu najnovšie aktivity gardy.

Je to organizácia, ktorá vyvoláva obavy a strach, píše sa v pripravovanom vyhlásení Európskeho parlamentu. Jeho prípravu iniciovali poslanci z Maďarského demokratického fóra. "Cieľom je šíriť nenávisť a vyvolávať násilie vo vzťahu k susedným krajinám," argumentujú podľa denníka Népszabadság autori vyhlásenia. Politikov zároveň vyzvali, aby odsúdili nielen Maďarskú gardu, ale aj ostatných extrémistov.

Polovojenské organizácie napatria do modernej Európy, zhodujú sa slovenskí europoslanci. "Únia je priestor, kde žijú členské štáty v dobrých susedských vzťahoch a kde sa presadzujú spoločné hodnoty. Organizácie ako Maďarská garda sú proti všetkým týmto princípom," povedala Novému Času Monika Beňová zo Smeru. Europarlament však môže prijať len deklaráciu, konkrétne skutky sú na vláde v Budapešti. Milan Gaľa z SDKÚ preto uvažuje nad tým, či rezolúcia nebude len gestom a získa dostatočnú podporu. "My sme sa vyrovnali so Slovenskou pospolitosťou a nerezonovalo to v európskych inštitúciách. Je to príklad pre maďarskú stranu," zdôraznil.

Nad vlastnou rezolúciou odsudzujúcou gardu uvažujú podľa informácií Nového Času aj niektorí slovenskí europoslanci nominovaní stranami vládnej koalície.

"Maďarská garda si želá byť výkričníkom. Odkazuje všetkým doma i vo svete, ktorých zaujíma, že náš národ je rozdelený, zlomený a ktorých zaujíma náš zánik: Nedáme sa!" Úryvok z deklarácie Maďarskej gardy.


Záborská vyzvala Budapešť, aby zakročila proti Maďarskej garde

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská v pondelok vyzvala maďarskú vládu, aby netolerovala činnosť Maďarskej gardy, polovojenskej nacionalistickej organizácie, ktorá používa symboliku veľmi podobnú nacistickej. "Žiadam maďarskú vládu, aby rešpektovala Mierovú zmluvu s Maďarskom, ktorá bola dojednaná v Paríži 10. februára 1947. V nej sa Maďarsko zaväzuje, že v budúcnosti nebude trpieť na svojom území existenciu a činnosť politických, vojenských a polovojenských organizácií fašistického rázu, ktoré vyvíjajú revizionistickú propagandu," vyhlásila na pôde Európskeho parlamentu (EP) Záborská, ktorá je predsedníčkou výboru EP pre práva žien a rodovú rovnosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu