Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zhrozený a smutný prezident odsúdil násilie a besnenie: Koniec, niečo takéto sa už nestane

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Philippe Petit-Tesson)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu ostro odsúdil najnovšie násilie, ktoré sprevádzalo sobotné protivládne protesty hnutia tzv. žltých viest v Paríži. Povedal, že takéto akcie účastníkov protestov sa už viac nemôžu označovať za demonštrácie. Informovala o tom agentúra DPA.

Macron uviedol, že do násilností sa zapojil "každý jeden účastník" sobotných protestov v Paríži. "Čo najskôr chcem urobiť rázne rozhodnutia, ktoré zaručia, že sa niečo také už nestane," dodal. Podľa správ miestnych médií Macron prerušil lyžovačku v Pyrenejach, aby sa mohol do Paríža vrátiť ešte v sobotu večer. V súvislosti s protestmi francúzske ministerstvo vnútra totiž zvolalo mimoriadne stretnutie.

K zrážkam medzi poriadkovou políciou a prívržencami žltých viest došlo v sobotu v okolí Víťazného oblúka nachádzajúcom sa v centre Paríža na začiatku triedy Champs-Élysées. Demonštranti tam rabovali obchody, rozbíjali výklady, podpaľovali autá a ničili reštaurácie. Pri požiari jedného bytu utrpelo zranenia viacero ľudí. Policajti proti nim nasadili slzotvorný plyn a vodné delá.

Podľa odhadov úradov sa do sobotných demonštrácií po celom Francúzsku zapojilo 32.300 ľudí - približne o 4000 viac než predošlý týždeň. Výrazne sa zvýšil najmä počet účastníkov protestu v metropole Paríž. 

Viac o téme: ProtestyParížEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu