Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Údajný špión do USA nepocestuje: Ruský súd ho necháva vo väzbe do mája

Obvinený špión Paul Whelan ostáva vo väzbe.
Obvinený špión Paul Whelan ostáva vo väzbe. (Zdroj: Twitter.com/Radio Free Europe/Radio Liberty)

MOSKVA - Ruský súd potvrdil predchádzajúce rozhodnutie o zotrvaní vo väzbe o ďalšie tri mesiace vydaný pre bývalého príslušníka námornej pechoty USA Paula Whelana, ktorého zadržali pre podozrenie zo špionáže. Informovala o tom agentúra AP.

Whelana, ktorý má americké, britské, kanadské a írske pasy, zatkli v moskovskom hoteli 28. decembra. Obvinenia popiera. Moskovský mestský súd vo štvrtok potvrdil predchádzajúce rozhodnutie z februára, podľa ktorého vo väzbe zostane do konca mája. Whelanovi niekto údajne podal externý pamäťový disk, na ktorom boli utajované informácie, o ktorých nevedel. Povedal to vo štvrtok jeho právny obhajca a zároveň potvrdil, že Whelan je obvinený zo špionáže pre Spojené štáty.

Whelana (48) zadržali príslušníci FSB údajne priamo pri špionážnej misii. Ak ho v Rusku uznajú za vinného, hrozí mu 10-20 rokov väzenia. Príbuzní uviedli, že bol v Moskve, aby sa ako hosť zúčastnil na priateľovej svadbe. Rodina sa so žiadosťou o pomoc obrátila na americký Kongres, ministerstvo zahraničných vecí USA i veľvyslanectvo USA v Rusku. Viacerí americkí experti na bezpečnostnú problematiku vyjadrili pochybnosti nad tvrdeniami, že Whelan je špiónom.

Viac o téme: ŠpiónRuskoUSAPaul Whelan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu