Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Putin mení plány podľa seba: Rusko oficiálne pozastavilo účasť na zmluve o raketách

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin. (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oficiálne pozastavil účasť Ruskej federácie na Zmluve o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), podpísanej so Spojenými štátmi v časoch studenej vojny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na Kremeľ.

Putin "podpísal dekrét týkajúci sa pozastavenia účasti Ruska na zmluve medzi ZSSR a USA", uviedol Kremeľ vo vyhlásení. Putin tak spravil po tom, ako "Spojené štáty porušili svoje záväzky, ktoré im vyplývali zo zmluvy", tvrdí Kremeľ. Moskva a Washington sa navzájom obviňujú z nedodržiavania INF, dosiahnutej medzi USA a bývalým Sovietskym zväzom v roku 1987. Americký prezident Donald Trump vo februári vyhlásil, že Washington začne proces odstúpenia od zmluvy, ktorý zavŕši do šiestich mesiacov. Putin reagoval vyhlásením, že svoju účasť pozastaví i Rusko.

Putin dodal, že Rusko bude vyvíjať strely stredného doletu ako odpoveď na to, čo označil za podobné projekty realizované v USA. Situácia vyvolala hrozbu nových pretekov v zbrojení. Zmluvu INF vyrokovali bývalý americký prezident Ronald Reagan a sovietsky exlíder Michail Gorbačov. Ukončilo sa ňou zvyšovanie počtu jadrových hlavíc oboch superveľmocí. INF zakazovala strely odpaľované z povrchu zeme s dosahom 500 až 5500 kilometrov.

 Dokument kládol dôraz na obmedzenie sovietskych balistických striel s jadrovými hlavicami namierenými na západné hlavné mestá, avšak nijako nelimitoval iných veľkých vojenských aktérov ako Čína, podotýka AFP. Severoatlantická aliancia (NATO) vyhlásila, že spojenci USA "plne podporujú" ich odstúpenie od tohto paktu, tvrdiac, že ruský systém rakiet 9M729 s plochou dráhou letu, odpaľovaný z povrchu, porušuje zmluvu INF. Európski lídri vyjadrili obavy z následkov zániku zmluvy a vyzvali Rusko, aby zmenilo svoj postoj ešte predtým, ako od INF v auguste oficiálne odstúpia Spojené štáty.

Viac o téme: DohodaZmluvaRaketyRuskoVladimir PutinINF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu