Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident Djukanovič je v nemilosti ľudu: Masové protesty za jeho odvolanie pokračujú

(Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

PODGORICA - Niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo v sobotu večer na hlavnom námestí v čiernohorskom hlavnom meste Podgorica, kde žiadali odstúpenie prezidenta Mila Djukanoviča a ďalších vysokopostavených predstaviteľov úradnej moci. Informovala o tom v nedeľu chorvátska agentúra Hina.

Protesty sa v Čiernej Hore konali už po piaty raz. Demonštranti požadujú odstúpenie prezidenta Djukanoviča, premiéra Duška Markoviča, prokurátora Ivicu Stankoviča a riaditeľa úradu na prevenciu korupcie, uvádza sa na webovom portáli Projektu na sledovanie korupcie a organizovaného zločinu (OCCRP). Vedúci predstavitelia protestov podľa agentúry Hina povedali, že konečný termín na požadované odstúpenie je 16. marec, inak budú protesty pokračovať.

OCCRP uvádza, že protesty sa začali po januárovom zverejnení videa, na ktorom vládny úradník prijíma 97.500 eur od podnikateľa Duška Kneževiča. K odovzdaniu peňazí došlo v roku 2016 a mali byť použité na financovanie predvolebnej kampane. Video je podľa OCCRP zrejmý dôkaz korupcie, o ktorej už roky existovalo podozrenie.

Kneževič takisto vydal dôkazy, ktoré podľa jeho tvrdení potvrdzujú, že počas posledných 25 rokov vládnucej strane tajne poskytoval financie, uvádza OCCRP. Demokratická strana socialistov (DPS) prezidenta Djukanoviča vládne v Čiernej Hore nepretržite 27 rokov. Djukanovič obvinenia odmietol a tvrdí, že strana oznámila všetky príspevky na kampaň.

 

Viac o téme: ProtestČierna horaMilo Djukanovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu