Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľká environmentálna hrozba: Ropná škvrna z tankera unikla do chránenej oblasti

(Zdroj: SITA/The Australian High Commission Solomon Islands via AP)

SYDNEY - Austrálske úrady sa snažia odstrániť ropnú škvrnu, ktorá vznikla vo vodách Šalamúnových ostrovov po tom, ako nákladná loď MV Solomon Trader uviazla v danej lokalite. Tá je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO a existuje riziko, že môže dôjsť k environmentálnej katastrofe. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra AFP.

Plavidlo narazilo na plytčinu 5. februára počas nakladania bauxitu na odľahlom Rennellovom ostrove, približne 240 kilometrov južne od hlavného mesta Šalamúnových ostrovov Honiara. Do mora uniklo zhruba 75 ton surovej ropy, pričom na plavidle zostáva vyše 600 ton tejto látky.

"Vzhľadom na stále narastajúce ekologické škody sa vláda Šalamúnových ostrovov rozhodla požiadať o pomoc Austráliu," uviedla austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová. Operáciu bude viesť Austrálsky úrad pre námornú bezpečnosť (AMSA), pričom sa využije i letecké monitorovanie.

Renellov ostrov je najväčším vyzdvihnutým koralovým ostrovom na svete a zahŕňa lokalitu UNESCO, ktorá vybieha niekoľko kilometrov do mora. Uviaznutá loď je registrovaná v Hongkongu a prevádzkuje ju tamojšia spoločnosť.
 

Viac o téme: EkológiaMoreOceánRopná škvrnaútesy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu