Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zomrel bozkávajúci námorník zo slávnej FOTO osláv konca vojny: Dožil sa krásneho veku

George Mendonsa na legendárnej fotografii bozkáva ženu Zobraziť galériu (2)
George Mendonsa na legendárnej fotografii bozkáva ženu (Zdroj: SITA/Victor Jorgensen/U.S. Navy, File)

WASHINGTON - Námorník zobrazený na ikonickej fotografii, ako počas osláv skončenia druhej svetovej vojny na newyorskom námestí Times Square bozkáva ženu, zomrel vo veku 95 rokov. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na jeho rodinných príslušníkov.

George Mendonsa na danej snímke, ktorú zhotovil fotožurnalista Alfred Eisenstadt pre časopis Life, vášnivo objíma a bozkáva ženu v bielej rovnošate zdravotnej sestry. Fotografiu publikovali pod názvom "Deň víťazstva nad Japonskom na Times Square". Eisenstadt 14. augusta 1944 nasnímal štyri zábery.

Mendonsa, ktorý slúžil v Tichomorí, bol v čase vzniku fotografie doma na dovolenke. Dlhé roky tvrdil, že mladým námorníkom na slávnej snímke je on, avšak potvrdilo sa to až nedávno vďaka moderným technológiám rozpoznávania tváre. Ženou z fotografie je Greta Friedmanová, ktorá zomrela v roku 2016 ako 92-ročná.

George Mendonsa
Zobraziť galériu (2)
George Mendonsa  (Zdroj: SITA/Victor Jorgensen/U.S. Navy, File)

Momentka vznikla náhodne a Mendonsa sa s Friedmanovou nepoznal. "Bežal som pred ním so svojou Leicou a obzeral sa, či sa nerysuje zaujímavá situácia. Potom som v okamihu zbadal, ako námorník schytil niečo svetlé a stlačil som spúšť. Ak by mala oblečené tmavé šaty, záber by nevznikol," vysvetlil fotograf.

Viac o téme: úmrtieFotografiaGeorge Mendonsa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu