Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vo Taliansku otvorili kanceláriu Doneckej ľudovej republiky: Ukrajina hovorí o provokácii

Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
Ukrajinský prezident Petro Porošenko. (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Za akt provokácie zo strany proruských síl označila Ukrajina otvorenie kancelárie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v talianskom meste Verona. Oznámilo to v pondelok veľvyslanectvo Ukrajiny v Taliansku.

"Veľvyslanectvo Ukrajiny dôrazne odsudzuje akékoľvek pokusy propagovať a podporovať teroristické skupiny v Taliansku - falošné 'republiky' na území ukrajinského Donbasu, čo je neprijateľné nielen pre členský štát EÚ, ale aj pre každú spoločnosť, ktorá zdieľa demokratické hodnoty a základné pravidlá moderného svetového poriadku," uviedlo veľvyslanectvo.

Podľa neho "najnovšia protiukrajinská provokácia miestnych proruských síl v talianskom meste Verona, ktoré 9. februára oznámili otvorenie takzvanej 'kancelárie DĽR vo Verone', sa vzťahuje práve na takéto hanebné činy". Agentúra UNIAN informovala, že veľvyslanectvo a ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny reagovali odoslaním príslušnej verbálnej nóty rezortu talianskej diplomacie, upozornenie bolo zaslané aj na riaditeľstvo polície vo Verone. Okrem toho sa objasňuje právne postavenie "kancelárie" DĽR.

"Skutočnosť, že kontroverzný miestny predstaviteľ Palmarino Zoccatelli — 'hlava' falošnej 'kancelárie' — sa zúčastnil na tejto akcii, nie je prekvapením pre tých, ktorí sú oboznámení s jeho životopisom: dlhý čas riadil 'Regionálny výbor pre nezávislosť Benátska', ale so začiatkom ruskej agresie voči Ukrajine sa stal horlivým 'propagátorom' kontaktov s dočasne obsadeným Donbasom," dodalo veľvyslanectvo Ukrajiny v Taliansku.

Ako informovala Donecká tlačová agentúra (DAN), kancelária vo Verone bude vykonávať reprezentatívne funkcie a pomáhať pri realizácii spoločných kampaní na podporu obrazu DĽR vo svete a na podporu hospodárskych, sociálno-kultúrnych a akademických väzieb s inými štátmi. Kancelária vo Verone je v poradí šiestym strediskom DĽR v Európskej únii a druhým v Taliansku. Prvé centrum v Taliansku bolo otvorené 14. decembra 2016, a to v Turíne.

Viac o téme: TalianskoUkrajinaVeronaPetro PorošenkoDonecká ľudová republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu