Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nórsko vyslovilo obavy z Ruska: Ich sila sa zvyšuje, takto konkurujú NATO

Ruskí vojaci počas cvičenia Vostok 2018
Ruskí vojaci počas cvičenia Vostok 2018 (Zdroj: TASR/AP/Sergei Grits)

OSLO - Schopnosť Ruska demonštrovať silu, ktorá sa prejavila okrem iného najmä rušením Globálneho polohového systému (GPS) počas vojenského cvičenia NATO Trident Juncture, bude narastať. V pondelok to vyhlásili predstavitelia Nórskej spravodajskej služby (NIS). Informovala o tom agentúra AP.

Rušenie signálu GPS počas veľkého vojenského cvičenia NATO vyvolalo podľa NIS "odôvodnené obavy" zo strany ozbrojených síl, avšak "predstavuje taktiež hrozbu pre civilné letectvo v časoch mieru".

Daná taktika podľa výročnej správy NIS nie je iba "novou výzvou" pre členské štáty NATO, ale ilustruje taktiež to, že schopnosť Kremľa demonštrovať svoju silu "v časoch mieru, krízy aj vojny bude narastať".

Nórsko a Fínsko obvinili ešte v novembri 2018 Moskvu z toho, že počas vojenského cvičenia Trident Juncture, ktoré sa konalo na prelome októbra a novembra v severnej časti Škandinávie, ruské jednotky umiestnené na polostrove Kola rušili signál GPS v danej oblasti. Kremeľ akúkoľvek zodpovednosť za výpadky signálu odmieta.
 

Viac o téme: ArmádaRuskoNATONórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu