Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové zistenia ohľadom tragického výbuchu v Magnitogorsku: Za všetkým môže byť snaha šetriť

Výbuch plynu v Magnitogorsku
Výbuch plynu v Magnitogorsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Maxim Shmakov)

MOSKVA - Jednou z príčin tragického výbuchu plynu v ruskom meste Magnitogorsk, ktorý si 31. decembra 2018 vyžiadal 39 obetí na životoch, môže byť popri zlej konštrukcii budovy aj snaha ušetriť na etylmerkaptáne.

Ide o látku, ktorá plynu pridáva špecifický silný zápach s cieľom upozorniť na jeho možný únik. V stredu o tom informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na informácie z kanálu "112" na populárnej aplikácii Telegram. Podľa zverejnených informácií, údajne založených na predbežných zisteniach oficiálneho vyšetrovania, mohol nedostatok etylmerkaptánu v plyne zabrániť tomu, aby si obyvatelia domu uvedomili jeho únik.

K ničivým následkom výbuchu mala však prispieť aj skutočnosť, že "desaťposchodový dom bol postavený technológiou využívanou pri výstavbe päťposchodových budov", čo malo výrazne znížiť nosnosť a odolnosť celej konštrukcie. Etylmerkaptán je organická zlúčenina so silným a značne nepríjemným zápachom, ktorý človek dokáže zachytiť už pri prítomnosti jednej jeho molekuly na 2.800.000.000 molekúl vzduchu.

Podľa Guinnessovej knihy rekordov z roku 2000 tak ide o najintenzívnejšie zapáchajúcu známu látku.
K výbuchu plynu v obytnom dome v Magnitogorsku došlo v skorých ranných hodinách dňa 31. decembra 2018. Výbuch a následné zrútenie časti obytného domu úplne zničili 35 bytov a desať ďalších poškodili. Tragédia si vyžiadala celkove 39 obetí na životoch.

Viac o téme: Výbuch plynuRuskoMagnitogorsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu