Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maduro požiadal pápeža Františka o pomoc, Česko uznalo Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely

Nicolás Maduro
Nicolás Maduro (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

MADRID - Venezuelský prezident Nicolás Maduro napísal list pápežovi Františkovi, v ktorom ho požiadal o pomoc pri riešení situácie v juhoamerickej krajine. Politik v rozhovore na vojenskej základni pre taliansku televíziu Sky TG24 uviedol, že dúfa, že jeho list je už na ceste do Vatikánu, alebo už je možno v cieli.

Prezident tiež vyhlásil, že "slúži Kristovej veci a koná v tomto duchu" a pápeža požiadal, aby "podporil a posilnil" dialóg, a to s jeho "najväčším úsilím a ochotou". Maduro dúfa, že sa dočká pozitívnej odpovede.

Španielsko, Francúzsko, Švédsko, Veľká Británia, Holandsko či Rakúsko v pondelok oficiálne uznali venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa za prechodného prezidenta a vyzvali ho, aby vo Venezuele zorganizoval nové prezidentské voľby.

Guaidóa uznala za dočasného prezidenta už aj Česká republika

Česká republika uznala v pondelok za dočasného prezidenta Venezuely opozičného lídra Juana Guaidóa. Rozhodnutie schválila česká vláda na podnet ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka. "Česká republika už v minulých týždňoch vyzvala na zvolanie demokratických volieb, pretože tie posledné boli sprevádzané mnohými nezrovnalosťami. Aj dnes sa spoločne s našimi európskymi partnermi prikláňame k tomu, že by Juan Guaidó mal byť uznaný za dočasného prezidenta, ktorý by mal zvolať nové voľby," uviedol v pondelok šéf českej diplomacie Petříček.

Česká republika sa tak v rámci krajín EÚ pripojila k Nemecku, Španielsku, Francúzsku, Švédsku, Dánsku a Rakúsku, ktoré Guaidóa uznali za dočasného prezidenta Venezuely už predtým. Už v minulých týždňoch sa k podobnému kroku odhodlali Spojené štáty, Kanada a veľká väčšina krajín Latinskej Ameriky.

Naopak, venezuelského prezidenta Nicólasa Madura, ktorý je podľa Guaidóa nelegitímny, naďalej podporujú vo funkcii Rusko, Čína, Turecko aj Irán. Rusko dokonca tvrdí, že snaha o prebratie moci Guaidóom je vopred pripravenou akciou, ktorú zosnovali Spojené štáty.

Viac o téme: VenezuelaNicolás MaduroPápeť František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu