Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rakúska polícia vyšetruje únos 88-ročnej ženy: Dôvodom môže byť šľachtický rod Esterházyovcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EISENSTADT - Rakúska polícia vyšetruje záhadné zmiznutie 88-ročnej ženy, ktorú zrejme uniesli priamo na ulici v Eisenstadte, metropole spolkovej krajiny Burgenland. Podľa rakúskych médií išlo o matku šéfa nadácie spravujúcej majetky šľachtického rodu Esterházyovcov, informovala v stredu agentúra AFP.

K predpokladanému únosu došlo v utorok popoludní, keď starenka kráčala po ulici spolu so svojou opatrovateľkou. Zastali pri nej dve čierne limuzíny, zrejme so zahraničnými poznávacími značkami. Z jednej vystúpili muž a žena, druhú riadila žena. Žena z prvého auta pristúpila k opatrovateľke a odsotila ju nabok, napísal denník Kurier. Trojica dôchodkyňu následne posadila do jedného z áut a odišla smerom k štvrti Kleinhöflein. 

V Eisenstadte a v celom Burgenlande sa krátko po čine rozbehlo rozsiahle pátranie. Na uliciach hliadkovali ozbrojení príslušníci polície, ktorí zastavovali a prehľadávali autá. Podľa správ svedkov išlo hlavne o vozidlá s maďarskými evidenčnými číslami. Podľa rakúskej polície má celé pátranie aj medzinárodný rozmer. Podľa rakúskeho ministra vnútra Herberta Kickla však nie je jasné, "či ide o únos v klasickom zmysle slova".

Úrady odmietli zverejniť totožnosť obete. Podľa rakúskych médií ide o matku Stefana Ottrubaya, riaditeľa nadácie, ktorá spravuje rodinné majetky Esterházyovcov, jedného z popredných šľachtických rodov v niekdajšom Uhorsku. Jedna z vetiev rodu sídlila práve v Eisenstadte. 

Planý poplach

Matka Stefana Ottrubaya, šéfa nadácií spravujúcich majetky šľachtického rodu Esterházyovcov, ktorá mala záhadne zmiznúť v utorok popoludní v Eisenstadte, metropole rakúskej spolkovej krajiny Burgenland, sa nestala obeťou únosu. Uviedli to v stredu rakúske médiá s odvolaním sa na políciu. Ukázalo sa však, že v jednej z limuzín sa nachádzala Ottrubayovej dcéra, ktorá ju išla odviezť do rodného Švajčiarska. Na ceste tam sa zastavila neďaleko tirolského mesta Kitzbühel a sama sa prihlásila na polícii, keď si všimla rozruch v médiách.

Celá udalosť zrejme súvisí s rodinnými nezhodami. Ottrubayová sa len vlani na prisťahovala k svojmu synovi do Eisenstadtu, keďže tam však nikoho nepoznala, chcela sa vrátiť do Švajčiarska. V Eisenstadte a v celom Burgenlande sa krátko po údajnom únose rozbehlo rozsiahle pátranie. Na uliciach hliadkovali ozbrojení príslušníci polície, ktorí zastavovali a prehľadávali autá. K pátraniu sa dokonca vyjadril aj rakúsky minister vnútra Herbert Kickl. Hodnota majetku troch Esterházyho nadácií spravovaných Stefanom Ottrubayom vzrástla podľa denníka Kurier v rokoch 2002-2012 zo 150 miliónov na 810 miliónov eur. 

Viac o téme: únosPolícia RakúskoEisenstadtEsterházyovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu