Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľké protesty taxikárov v Španielsku: Jedného z nich v Madride zrazilo auto

Protesty taxikárov v Španielsku
Protesty taxikárov v Španielsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

MADRID - Jeden z účastníkov štrajku vodičov taxislužby v Madride utrpel vážne zranenie hlavy pri incidente s autom, ktoré obkľúčila skupina demonštrujúcich taxikárov. Hovorkyňa madridskej nemocnice La Paz uviedla, že stav zraneného muža je veľmi vážny. Záchranná služba vo svojom tvíte spresnila, že muž má poranený mozog.

Na záberoch, ktoré odvysielali španielske médiá, vidno taxikára - oblečeného v žltej reflexnej veste, aké nosia aj protivládni demonštranti vo Francúzsku -, ako vyskočil na kapotu čierneho vozidla obklopeného demonštrantmi. Muž však z kapoty spadol a auto po ňom prešlo. Ako informovala agentúra AFP, vodič čierneho auta sa sám prihlásil na polícii, ktorá ho po výsluchu prepustila na slobodu. Vodiči taxíkov v Madride pokračovali aj v utorok vo svojom časovo neobmedzenom štrajku, ktorým protestujú proti nedostatočnej regulácii činnosti turistických dopravných služieb (VTC) zo strany regionálnej vlády.

Vo svojom štrajku pokračujú aj vodiči taxíkov v Barcelone, kde sa ich protesty začali minulý piatok po tom, ako taxikári odmietli návrh katalánskej vlády ohľadom obmedzení pre vodičov služieb VTC. Protesty taxikárov v oboch mestách sprevádzajú konflikty s vodičmi či políciou. Dochádza aj k poškodzovaniu vozidiel patriacich VTC - v Barcelone ich bolo poškodených 80 a v Madride 50. Okrem toho sa v pondelok v Barcelone pokúsila skupina taxikárov preraziť si cestu do sídla katalánskeho parlamentu, polícia ich však zastavila.

Taxikári v Barcelone a Madride protestujú proti návrhu zákona, ktorý bude regulovať činnosť VTC. Podľa tohto návrhu by si klienti VTC ako Uber či Cabify mali zarezervovať vozidlo, ktorým sa chcú prepravovať, 15 minút pred časom, keď ho reálne budú potrebovať. Taxikári s tým však nesúhlasia a tvrdia, že VTC podľa zákona nie sú taxislužbami. Podľa taxikárov by si klienti mali takéto vozidlá objednávať 12-24 hodín pred požadovaným časom.

Viac o téme: ProtestyTaxikáriŠpanielskoMadrid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu