Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pri Kerčskom prielive sa vznietili dve lode: Požiar si vyžiadal pravdepodobne až 20 obetí

Horiaca loď v Kerčskom prielive.
Horiaca loď v Kerčskom prielive. (Zdroj: twitter/XHNews)

MOSKVA - Pondelňajší požiar na dvoch obchodných plavidlách v blízkosti Kerčského prielivu spájajúceho Čierne a Azovské more si vyžiadal pravdepodobne až 20 obetí. Po nájdení desiatich tiel totiž Federálna agentúra námornej a riečnej dopravy (Rosmorrečflot) nepredpokladá, že zvyšných desiatich nezvestných námorníkov ešte nájde živých, informovala v utorok agentúra TASS.

"K 06.00 h (miestneho času) bola operácia preklasifikovaná zo záchrannej na pátraciu, pretože neexistuje nijaká nádej nájsť preživších," povedal hovorca Rosmorrečflotu Alexej Kravčenko. Dvanásť námorníkov z oboch lodí sa podarilo zachrániť živých. Požiar, ktorý zrejme vypukol pri prečerpávaní paliva z jednej lode na druhú, sa stále nepodarilo uhasiť.

Na jednej z lodí, nesúcej meno Candy, sa nachádzalo 17 námorníkov - deväť občanov Turecka a osem Indov. Pätnásťčlennú posádku druhého plavidla Maestro tvorilo sedem Turkov, sedem občanov Indie a jeden z Líbyjčan. Obe lode sa plavili pod vlajkou Tanzánie. 

V Kerčskom prielive došlo vlani v novembri ku konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom, pri ktorom ruská pobrežná stráž zajala tri lode ukrajinských námorných síl a ich posádky. Pri vstupe do Azovského mora musia lode častokrát aj niekoľko týždňov čakať na povolenie ruských úradov.

Viac o téme: LoďKerčský prieliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu