Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Soul dúfa, že druhý summit Trump-Kim bude viesť k nastoleniu trvalého mieru

Kim Čong-un a Dpnald Trump
Kim Čong-un a Dpnald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh, Pool, Fie)

SOUL - Južná Kórea privítala v sobotu oznámenie o druhom summite amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu a vyslovila nádej, že pôjde o zlomový bod v úsilí dosiahnuť trvalý mier na Kórejskom polostrove. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

V piatok Biely dom oznámil, že v poradí druhý summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una sa bude konať koncom februára tohto roku. Oznámenie o druhom summite zverejnil Biely dom krátko po tom, ako sa Trump stretol v Oválnej pracovni s Kim Jong-čcholom, bývalým šéfom severokórejskej tajnej služby a jedným z najbližších spolupracovníkov vodcu KĽDR Kim Čong-una.

Hovorca kancelárie juhokórejského prezidenta Mun Če-ina uviedol, že Soul chce urobiť svoju časť úlohy a zabezpečiť, aby druhý summit Trump-Kim priniesol úspech a konkrétne výsledky. Dlhodobým cieľom je denuklearizácia Kórejského polostrova a nové mierové riešenie, dodal hovorca. Na dosiahnutie tohto cieľa bude vláda Južnej Kórey naďalej úzko spolupracovať so Spojenými štátmi a rozšíri dialóg so Severnou Kóreou.

Mun Če-ina zohral vlani významnú úlohu, keď pôsobil ako sprostredkovateľ medzi Washingtonom a Pchjongjangom. Trump vlani opakovane uviedol, že jeho ďalšie stretnutie s Kim Čong-unom by sa mohlo konať začiatkom tohto roka. Obaja lídri si tiež vymenili viacero listov. Na základe dohody o denuklearizácii Kórejského polostrova, ktorú spolu uzavreli na historickom júnovom summite v Singapure, však k nejakému hmatateľnému pokroku nedošlo.

Viac o téme: SummitMierUSADonald TrumpKóreaKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu