Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pompeo navštívil Saudskú Arábiu: Chce vyvinúť tlak na princa, aby vyšetrili vraždu novinára

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo na návšteve Saudskej Arábie. Zobraziť galériu (2)
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo na návšteve Saudskej Arábie. (Zdroj: SITA/Andrew Caballero-Reynolds/Pool Photo via AP)

RIJÁD - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo navštívil v pondelok Saudskú Arábiu s cieľom vyvinúť tlak na princa Muhammada bin Salmána v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášukdžího a zároveň podporiť strategické partnerstvo Washingtonu s Rijádom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Budeme naďalej viesť dialóg s korunným princom a Saudskoarabmi tak, aby bola v súvislosti s neprijateľnou vraždou Džamála Chášukdžího vyvodená úplná zodpovednosť všetkých zúčastnených osôb," vyhlásil Pompeo pre novinárov ešte pred svojím nedeľňajším príletom do Saudskej Arábie. Predmetom pondelkových rokovaní šéfa americkej diplomacie so saudskoarabským kráľom Salmánom a jeho synom, korunným princom Muhammadom bin Salmánom, boli však okrem vraždy novinára aj iné závažné regionálne témy, a to najmä pretrvávajúce konflikty v Sýrii a Jemene.

Minister zahraničných vecí USA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Andrew Caballero-Reynolds/Pool Photo via AP)

Pompeo sa podľa AFP musel počas návštevy snažiť vyvažovať protichodné prístupy k Rijádu zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa a amerického Kongresu. Trump ešte v novembri na margo podozrení z účasti korunného princa na vražde novinára vyhlásil, že Saudská Arábia je spojencom USA a on chce stáť pri tomto spojencovi, ktorý sa už veľakrát ukázal ako spoľahlivý a potrebný. 

Americký Senát naopak ešte v decembri schválil návrh zákona, ktorý pripisuje vinu za vraždu saudskoarabského kritického novinára priamo korunnému princovi. V americkom Kongrese taktiež pretrvávajú obavy, že prezident USA Donald Trump nekoná v súvislosti s vraždou Chášukdžího dostatočne dôrazne, ale naopak, naplno podporuje kráľovstvo. Pompeova návšteva Saudskej Arábie je súčasťou osemdňovej cesty po krajinách Blízkeho východu, počas ktorej už navštívil Jordánsko, Egypt, Irak, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Katar.

Pompeo prerušil pracovnú cestu

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo bol nútený prerušiť svoju pracovnú cestu po krajinách Blízkeho východu vzhľadom na úmrtie vo svojej rodine. S odvolaním sa na hovorcu rezortu o tom v pondelok informovala agentúra AFP. Hovorca Robert Palladino vo svojom vyhlásení pre médiá spresnil, že Pompeo sa vydá na cestu do USA po rokovaniach v Maskate, hlavnom meste sultanátu Omán. V pondelok Pompeo absolvoval rokovania v Saudskej Arábii, ktorá bola jednou zo zastávok jeho cesty po krajinách Blízkeho východu, naplánovanej na osem dní. V rámci tohto turné Pompeo doteraz navštívil aj Jordánsko, Egypt, Irak, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Katar.

Prerušenie cesty z rodinných dôvodov znamená, že Pompeo nenavštívi Kuvajt, kam mal v pondelok odcestovať z Maskatu. Hovorca Palladino na margo toho uviedol, že šéf americkej diplomacie do Kuvajtu pocestuje vo vhodnom termíne v blízkej budúcnosti. Pompeove rokovania v Saudskej Arábii - s kráľom Salmánom a korunným princom Muhammadom bin Salmánom - pútali veľkú pozornosť médií najmä pre politicky veľmi citlivú tému, ktorou je vražda saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Pondelková Pompeova návšteva v Rijáde bola v poradí už druhou od tejto vraždy. Predmetom rokovaní boli však aj iné závažné regionálne témy, a to najmä pretrvávajúce konflikty v Sýrii a Jemene.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu