Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tragédia v Rusku: VIDEO Po výbuchu plynu sa zrútila časť domu, hlásia obete a 35 nezvestných

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Reprofoto YouTube/Life)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do mesta Magnitogorsk na Urale, kde sa v pondelok pri výbuchu plynu čiastočne zrútil desaťposchodový bytový dom. Putin sa stretol s miestnymi predstaviteľmi a navštívil nemocnicu, kde hospitalizovali zranených.

"V dome malo registrovaný pobyt 111 ľudí a deväť ďalších si tam prenajímalo byt - celkovo 120 ľudí. Známy je nám osud 52 ľudí. Z nich štyria zahynuli, 16 boli evakuovaní, z toho sedem detí. Hospitalizovaní boli štyria ľudia, z toho dve deti. Ďalších 28 ľudí sa spojilo so záchranným štábom," vyhlásili predstavitelia tlačového oddelenia.

 O život prišli najmenej štyri osoby, päť zranených previezli do nemocnice a približne 35 ľudí je stále nezvestných, informovala agentúra AP s odvolaním sa na úrady Čeľabinskej oblasti. Na mieste katastrofy pracujú pri teplote zhruba mínus 20 stupňov Celzia stovky záchranárov, ktorí z trosiek vyslobodili už najmenej 10 živých ľudí. Zo zvyškov budovy vyviedli tiež 16 ľudí, ktorí prežili bez ujmy na zdraví. Mrazivé počasie znižuje nádej na to, že sa v troskách podarí nájsť ešte ďalších preživších.

Tragédia v Rusku: VIDEO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Russian Ministry for Emergency Situations photo via AP)

Pôvodne bolo nezvestných 68 osôb, časť z nich už medzitým úrady objavili na iných miestach. Miesto výbuchu prehľadáva približne 470 ľudí a 70 rýpadiel. Do Magnitogorska okrem Putina pricestovali aj minister pre mimoriadne situácie Jevgenij Ziničev a ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová. Ruský prezident sa mal pôvodne zúčastniť na oslavách príchodu Nového roka v čiernomorskom letovisku Soči. 

K zrúteniu budovy v meste Magnitogorsk, ležiacom na rieke Ural, približne 1400 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, došlo v pondelok pred svitaním, keď väčšina obyvateľov ešte spala. Za pravdepodobnú príčinu nešťastia označili miestne úrady výbuch plynu. Preventívne boli evakuovaní aj obyvatelia okolitých domov.

Obetí pribúda

Na minimálne sedem sa už zvýšil počet obetí tragédie v ruskom meste Magnitogorsk, kde sa v pondelok ráno po výbuchu plynu čiastočne zrútil desaťposchodový bytový dom. Informovalo o tom Rádio Slobodná Európa (RFE/RL). Počet obetí sa zvýšil po tom, ako záchranári objavili ďalšie tri mŕtve telá, z ktorých sa doposiaľ podarilo vytiahnuť z trosiek len jedno, napísala agentúra TASS. 

Do nemocnice previezli piatich zranených vrátane dvoch detí. Do mesta pricestoval ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa tam stretol s miestnymi predstaviteľmi a navštívil zranených v nemocnici.  "Je to v povahe našich ľudí, že si budú - napriek novoročným oslavám - v tejto chvíli pripomínať mŕtvych a zranených," povedal v Magnitogorsku Putin, ktorý sa mal pôvodne zúčastniť na oslavách príchodu Nového roka v čiernomorskom letovisku Soči.

Viac o téme: Výbuch plynuRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu