Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Americkí vojaci by mali začať odchádzať z Iraku do Veľkej noci

(Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Iracké jednotky dosahujú dobrý pokrok, čo umožní začať s čiastočným odsunom amerických síl z Iraku skôr ako sa plánovalo. Uviedol to v piatok poradca pre irackú národnú bezpečnosť Muwaffak al-Rubájí.

Irackí vojaci podľa jeho slov nadobúdajú spôsobilosť veľmi rýchlo. "Do konca roka budú pripravení a pravdepodobne bude možné vrátiť sa k pätnástim zahraničným vojenským brigádam do Veľkej noci," čo je koncom marca alebo začiatkom apríla, povedal na tlačovej konferencii vo Washingtone.

Al-Rubájí sa "domnieva, že pri takomto raste irackých bezpečnostných síl a zlepšovaní bezpečnostnej situácie v krajine sa do Veľkej noci vrátia na úroveň zahraničných síl pred ich tohtoročným nárastom." Americký prezident George W. Bush minulý mesiac vyjadril presvedčenie, že sa začne postupný odsun amerických síl z Iraku, pričom do júla 2008 by sa ich počet mal znížiť z 20 na 15 brigád, čo je okolo 21 500 príslušníkov. Ako povedal al-Rubájí, v tejto otázke má "iracká strana čiastočne iný pohľad oproti koaličným silám, pretože spôsobilosť irackých síl je oveľa vyššia ako ju hodnotí koalícia."

Ako dodal, to, čo irackým silám chýba, je logistická podpora, spravodajstvo, doprava, palebná sila a letectvo. "Máme však detailný plán, ktorý by sme chceli uskutočniť do konca budúceho roka." Limitovaný odsun má znížiť počet amerických vojakov v Iraku na 130 tisíc, čo bola úroveň pred januárovým rozhodnutím Busha o ich zvýšení s cieľom potlačiť násilie v Bagdade a provincii al-Anbar.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu