Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Mjanmarsko: Vodkyňa opozície Su Ťij sa objavila v štátnej televízii

Su Ťij sa ukázala v štátnej televízii, ktorú kontroluje vláda.
Su Ťij sa ukázala v štátnej televízii, ktorú kontroluje vláda. (Zdroj: ČTK)

RANGÚN - Mjanmarská štátna televízia, ktorá je hlásnou trúbou vládnucej vojenskej junty, odvysielala v piatok prvýkrát za posledné štyri roky šot o opozičnej vodkyni Aung San Su Ťij.

Televízia informovala o jej tohtotýždňovom stretnutí s vyslancom OSN Ibrahimom Gambarim. Opozičnú vodkyňu naposledy ukazovali v televízii v roku 2003, keď na ňu junta opäť uvalila domáce väzenie. V ňom strávila prevažnú časť z posledných 18 rokov.

Vodca barmskej vojenskej junty Than Šwei vo štvrtok oznámil, že je so Su Ťij pripravený rokovať. Podľa informácií z okolia opozičnej vodkyne sa Su Ťij k návrhu stavia pozitívne. Vodca junty sa s ňou však chce stretnúť len za predpokladu, ak Su Ťij predtým vyhlási, že "zanecháva svoje konfrontačné a úplne likvidačné stanoviská" a nebude vyzývať na ekonomické sankcie a vôbec akékoľvek sankcie.

Sankcie proti mjanmarskému režimu uplatňuje viacero krajín medzinárodného spoločenstva, podľa junty ich však prijali na popud Su Ťij. Vodca junty podľa informácií barmskej opozície Su Ťij vyslovene nenávidí. Neznesie napríklad, aby niekto vôbec vyslovil jej meno. Ak sa tak stane na oficiálnom rokovaní, okamžite z neho odchádza.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu