Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Drogová kriminalita čoraz viac ohrozuje Európu, varuje Europol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Axel Heimken/dpa via AP)

HAAG - Organizovaná drogová kriminalita predstavuje podľa analýzy Europolu čoraz väčšiu hrozbu pre Európu. Výroba drog, ich ponuka a obchodovanie s nimi neustále narastajú, uviedol zástupca riaditeľky európskeho policajného úradu Wil van Gemert pre tlačovú agentúru DPA.

"Je to najväčší kriminálny trh v Európe," povedal v rozhovore pred medzinárodnou konferenciou expertov, ktorí sa budú od štvrtka v sídle v Europolu v Haagu zaoberať drogovou kriminalitou a diskutovať o nových stratégiách a spolupráci pri vyšetrovaní. Z približne 5000 skupín organizovaného zločinu v Európe je asi jedna tretina aktívna v obchodovaní s drogami, vyplýva tiež z analýzy Europolu. Podľa konzervatívnych odhadov zarábajú 24 miliárd eur ročne.

"Predpokladáme však, že v skutočnosti je to niekoľkonásobok tejto sumy," povedal Holanďan van Gemert, ktorý vedie oddelenie Europolu pre boj proti organizovanému zločinu, terorizmu a kybernetickej kriminalite. Podľa štúdie z tohto roka predstavujú len v Holandsku zárobky z produkcie syntetických drog a obchodu s nimi takmer 19 miliárd eur ročne. Experti zistili nárast vo všetkých oblastiach drogovej kriminality. Výroba heroínu v Afganistane a kokaínu v Kolumbii sa napríklad zvýšila medziročne o 30 až 40 percent. Výrazne vzrastá aj produkcia syntetických drog, píše ďalej DPA.

Zástupca riaditeľky Europolu varoval pred bagatelizovaním drog. Každý rok v Európe zomrie v dôsledku ich užívania približne 9000 ľudí. "Ničivé dôsledky" drogovej kriminality sa čoraz viac prejavujú aj v každodennom živote mnohých občanov - pod tlakom je komunálna politika, nebezpečný chemický odpad končí v obytných oblastiach alebo v prírode, čoraz viac je aj otvorených prestreliek.

Boj proti drogám sa v uplynulých rokoch dostal do úzadia vzhľadom na teroristickú hrozbu a boj proti obchodovaniu s ľuďmi. Europol teraz nabáda na jeho zintenzívnenie. Nejde pritom len o peniaze, uviedol van Gemert. Posilniť je podľa neho potrebné spoluprácu so súkromnou sférou. Vyšetrovatelia napríklad dúfajú, že pomocou spolupráce s bankami pri pátraní po ziskoch odhalia organizátorov takejto kriminálnej činnosti. Dosiaľ sú úspechy v tejto oblasti len malé. Z približne 110 miliárd eur, ktoré podľa odhadov zločinci v Európe zarobia za rok, sa darí zhabať len asi jedno percento.

Viac o téme: DrogyKriminalitaHaagEurópaEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu