Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Trump vzdal v Kapitole poctu Bushovi staršiemu: Exprezidenta si pripomenie štátny pohreb

Donald a Melania Trumpovci si uctili bývalého republikánskeho prezidenta Georgea H. W. Busha. Zobraziť galériu (5)
Donald a Melania Trumpovci si uctili bývalého republikánskeho prezidenta Georgea H. W. Busha. (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump s manželkou Melaniou si v pondelok večer vo Washingtone uctili pamiatku bývalého republikánskeho prezidenta Georgea H. W. Busha.

Obaja prišli do rotundy Kapitolu, kde je do stredy vystavená rakva s telom 41. amerického prezidenta, o 20.30 h miestneho času (utorok 02.30 h SEČ), informovala televízia CNN. Trump s manželkou pri rakve zakrytej americkou vlajkou najprv ticho stáli. Následne Trump z asalutoval a Melania si položila pravú ruku na srdce. Po asi dvoch minútach rotundu Kapitolu opustili.

Trump bude v utorok podľa CNN kondolovať rodine Bushovcov, ktorí až do štátneho pohrebu vo Washingtone bývajú v rezidencii Blair House nachádzajúcej sa pri Bielom dome.

Donald a Melania Trumpovci
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jonathan Ernst/Pool via AP)

Agentúra AFP pripomenula, že Bush starší a Trump k sebe nikdy neprejavili veľké sympatie. Zosnulý prezident sa nechal počuť, že vo voľbách v roku 2016 nehlasoval za Trumpa, ktorý ho počas kampane kritizoval.

Na stredajšom štátnom pohrebe v Národnej katedrále vo Washingtone sa okrem Trumpa zúčastnia aj bývalí americkí prezidenti Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter, ako aj niekdajšie prvé dámy s výnimkou Rosalynn Carterovej.

Donald Trump s manželkou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Pool photo by Morry Gash via AP)

Ceremónia s politikmi

V rotunde Kapitolu sa uskutočnila pietna ceremónia, na ktorej s prejavmi vystúpili vodca republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell, predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan a americký viceprezident Mike Pence.

Donald a Melania Trumpovci
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Shawn Thew/Pool via AP)

Opozičných demokratov na ceremónii zastupovala líderka ich menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová a Chuck Schumer, vodca demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer. Ešte v pondelok sa Bushovej pamiatke príde pokloniť aj súčasný prezident USA Donald Trump, uviedla agentúra AFP.

Bezprostredne po štátnom pohrebe vo Washingtone prepravia Bushovo telo letecky späť do Houstonu, kde ho vystavia až do štvrtka v Episkopálnom kostole sv. Martina, v ktorom sa Bush starší a jeho manželka Barbara často zúčastňovali na bohoslužbách.

Donald Trump s manželkou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Tam sa bude konať i súkromná smútočná bohoslužba. Telo exprezidenta po nej prevezú vlakom do približne 130 kilometrov vzdialeného mesta College Station, ktoré je domovom Prezidentskej knižnice a múzea Georgea Busha. Na pozemku knižnice 41. prezidenta USA pochovajú po boku jeho manželky Barbary a dcéry Robin, ktorá zomrela ako trojročná na leukémiu v roku 1953.

George Bush starší trpel Parkinsonovou chorobou a často ho trápili zápaly pľúc a ďalšie infekcie. Zomrel v piatok vo veku 94 rokov.
 

 

Viac o téme: Donald TrumpGeorge H. W. Bush
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu