Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Svätý otec, vy hádam ani nespíte: Šéf Vatikánu využíva každú minútu naplno

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA/AP/Andrew Medichini)

VATIKÁN - Vatikán v pondelok vyjadril znepokojenie nad štatútom Jeruzalema. Pápež František sa stretol s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom po prvý raz odvtedy, čo USA presunuli svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema, čo vyvolalo medzinárodnú kritiku.

Pápež privítal Abbása v knižnici Apoštolského paláca vo Vatikáne, kde absolvovali 20-minútové súkromné stretnutie, informuje tlačová agentúra Reuters. "Mimoriadnu pozornosť venovali štatútu Jeruzalema, podčiarkujúc dôležitosť uznania a zachovania jeho identity a univerzálnej hodnoty tohto posvätného mesta pre tri abrahámovské náboženstvá (judaizmus, kresťanstvo a islam - pozn.)," uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu.

Americký prezident Donald Trump vlani rozhneval arabský svet, keď sa rozhodol zmeniť dlhoročnú politiku a uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, pričom tam presunul i americkú ambasádu. Veľvyslanectvo otvorili tohto roku v máji. Palestínčania - so značnou medzinárodnou podporou - požadujú, aby sa východný Jeruzalem stal hlavným mestom ich budúceho nezávislého štátu, kým Izrael vníma celé mesto ako svoju "jednotnú a večnú" metropolu.

Vatikán vyjadril nad Trumpovým rozhodnutím znepokojenie, tvrdiac, že by sa mal rešpektovať súčasný "status quo" Jeruzalema. František zároveň vyzval všetkých, aby ocenili rezolúcie OSN týkajúce sa tohto mesta. Vatikán podporuje dvojštátne riešenie palestínsko-izraelského konfliktu, kde by sa obe strany v rámci mierového procesu dohodli na štatúte Jeruzalema.

Abbás a pápež zároveň hovorili o úsilí obnoviť mierový proces. Vyzvali na ukončenie "extrémizmu a fundamentalizmu" na Blízkom východe. Vyslovili sa tiež za zmierenie medzi palestínskymi frakciami. Abbásova strana Fatah je dominantná v Predjordánsku, zatiaľ čo islamistická skupina Hamas kontroluje pásmo Gazy.

Viac o téme: PalestínaMahmúd AbbásPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu