Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na východe Ukrajiny sa konajú kontroverzné voľby: Odsudzuje ich Kyjev aj Západ

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA/DONECK - Regionálne voľby sa v nedeľu konajú v dvoch oblastiach na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú Ruskom podporovaní povstalci. Kyjev i Západ toto hlasovanie odsúdili, separatisti však tvrdia, že sú krokom potrebným na zavedenie úplnej demokracie v oboch tzv. ľudových republikách.

Obyvatelia samozvanej Doneckej (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na priemyselnom východe Ukrajiny, v Donbase, majú možnosť voliť lídrov a poslancov parlamentov oboch medzinárodným spoločenstvom neuznaných subjektov. Washington a Brusel pred voľbami zdôrazňovali, že ich uskutočnenie znova sťaží snahy o ukončenie konfliktu medzi separatistami a ukrajinskou vládou, ktorý si od jari 2014 vyžiadal viac než 10.000 obetí na životoch. Apelovali súčasne na Moskvu, aby nesabotovala mierové rozhovory a dohody z Minska. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová v sobotu uviedla, že Únia považuje tieto voľby za "nelegálne a nelegitímne" a neuzná ich. "Tieto konkrétne voľby sú fraškou," vyhlásil osobitný vyslanec USA na Ukrajine Kurt Volker. "Vyzývame Rusko, aby ich zastavilo," dodal s tým, že tieto voľby sú v rozpore s mierovými dohodami.

Kremeľ takéto výzvy odmietol s argumentom, že terajšie voľby "nemajú nič do činenia" s minskými dohodami. Moskva tvrdí, že sú potrebné na zaplnenie mocenského vákua po zabití lídra DĽR Alexandra Zacharčenka pri augustovom bombovom útoku. "Ľudia jednoducho potrebujú žiť, pokračovať vo svojich životoch a zaistiť poriadok v regióne, ktorý je pod blokádou a neustálymi hrozbami použitia sily zo strany ukrajinských činiteľov," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Hoci ťažké boje v Donbase už neprebiehajú, v pretrvávajúcom konflikte naďalej prichádzajú o život vojaci i civilisti. Rokovania o mieri uviazli a Západom podporované dohody z Minska z roku 2015 do značnej miery stroskotali. Po zabití Zacharčenka sa úradujúcim lídrom DĽR stal 37-ročný Denis Pušilin, ktorý by podľa očakávaní mal zvíťaziť v tamojších voľbách. V LĽR je favoritom taktiež úradujúci líder, 48-ročný bývalý oblastný šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby Leonid Pasečnik. Obaja prisľúbili bližšie vzťahy s Moskvou. Predvolebné plagáty po Donecku nabádali ľudí, aby hlasovali "s Ruskom v srdci".​

Niektorí miestni obyvatelia však uviedli, že sú sklamaní a že na ich názore nezáleží. "Dvaja celosvetoví páni - Spojené štáty a Rusko - si rozdeľujú územia," vyhlásil 50-ročný Jurij z Donecka. "Nádej zomrela, ako sa hovorí," povedal pre AFP. Predošlé voľby vyhlásené separatistami sa konali v roku 2014 napriek protestom Kyjeva a západných krajín, ktoré ich výsledky neuznali. Pri terajších voľbách uzavrú volebné miestnosti o 18.00 h SEČ, prvé výsledky sa očakávajú v pondelok.

NATO a EÚ voľby neuznávajú

Severoatlantická aliancia (NATO) v nedeľu oznámila, že neuzná výsledky volieb v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike, ktorých obyvatelia sa mohli zapojiť do rozhodovania o lídroch a poslancoch týchto separatistami ovládaných regiónov. Kyjev i Západ hlasovanie odsúdili, separatisti však tvrdia, že "prezidentské a parlamentné" voľby sú krokom potrebným na zavedenie úplnej demokracie v oboch tzv. ľudových republikách

NATO a členské krajiny Aliancie zastávajú názor, že voľby sú v rozpore s duchom obsahu minských mierových dohôd, uvádza sa vo vyhlásení z Bruselu. Aliancia aj naďalej v plnej miere podporuje nezávislosť Ukrajiny a jej územnú celistvosť pri zohľadnení medzinárodne uznávaných štátnych hraníc.

NATO opakovane vyzvalo Ruskú federáciu, aby stiahla svoje vojenské sily z inkriminovaného územia a zastavila akúkoľvek podporu militantným zoskupeniam pôsobiacim v Doneckej a Luhanskej oblasti. Súčasne apelovala na všetky zainteresované strany, aby v plnej miere rešpektovali obsah dohôd z Minska.

Európska únia už v sobotu avizovala, že výsledky volieb, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom, neuzná, pretože podkopávajú záväzky z minských mierových dohôd a predstavujú narušenie nezávislosti Ukrajiny. Únia takisto apelovala na všetky zainteresované strany, aby rešpektovali obsah minských dohôd a neodkladne ich plnili v záujme politického prechodu.

Viac o téme: VoľbySeparatistiUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu