Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Londýn uvažuje o znížení počtu vojakov v Iraku

(Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský premiér Gordon Brown uvažuje o znížení britskej vojenskej prítomnosti v Iraku asi o 2 tisíc príslušníkov. Bez uvedenia zdrojov o tom v pondelok na svojej webovej stránke informovala BBC, podľa ktorej dôvodom je, že v rámci takzvaných ochranných síl bude potrebných menej mužov.

Úrad britského premiéra v tejto súvislosti pre agentúru AFP odmietol reagovať, pričom uviedol, že k Iraku sa vyjadrí na pôde dolnej snemovne po ukončení letnej parlamentnej prestávky tento mesiac. Hovorkyňa úradu britského premiéra nešpecifikovala dátum plánovaného vyhlásenia.

V Iraku je 5500 britských vojakov, ktorí sú nasadení na leteckej základni v púštnej oblasti 11 kilometrov západne od juhoirackého mesta Basra. Kontrolu nad mestom Briti odovzdali irackým silám začiatkom septembra. Do konca roka sa má celkový počet znížiť o 500 vojakov. Brown a jeho predchodca Tony Blair opakovane odmietli určiť pevný plán odsunu britských síl z Iraku s tým, že rozhodujúce je dozretie situácie v oblasti na takýto krok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu