Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nechceli zanechať žiadne stopy: Takto sa páchatelia ohavnej vraždy novinára mali zbaviť tela

Džamál Chášukdží
Džamál Chášukdží (Zdroj: TASR/AP Photo/Hasan Jamali, File)

ANKARA - Ostatky novinára Džamála Chášukdžího, ktorého podľa tureckej prokuratúry zavraždili a rozštvrtili na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, následne "rozpustili". Uviedol to predstaviteľ tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Yasin Aktay, ktorého piatkové vyjadrenie pre denník Hürriyet prevzala tlačová agentúra AFP.

Úrad hlavného istanbulského prokurátora Irfana Fidana v stredu potvrdil, že Chášukdží sa stal obeťou úkladnej vraždy, pri ktorej ho ihneď po vstupe do priestorov zastupiteľského úradu uškrtili. Tento kritik saudskoarabského korunného princa, žijúci v americkom exile, zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou.

"Teraz vidíme, že jeho telo nielen rozsekali, ale že sa ho zbavili rozpustením," povedal Atkay. Zopakoval tak skoršie vyjadrenie iného tureckého predstaviteľa pre denník Washington Post, do ktorého Chášukdží prispieval. Vyšetrovatelia podľa neho pracujú s verziou, že telo novinára bolo zničené pomocou kyseliny. Uviedol, že v záhrade konzulátu sa našli "biologické dôkazy".

"Podľa posledných informácií, ktoré máme, telo rozsekali z dôvodu, že tak bolo jednoduchšie ho rozpustiť," dodal Atkay, jeden z poradcov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. "Chceli docieliť, aby po tele nezostala žiadna stopa."

Chášudžího snúbenica Hatice Cengizová v piatok vyhlásila, že to, čo s ním urobili, bolo "brutálne a barbarské". "Je teraz na medzinárodnom spoločenstve, aby priviedlo páchateľov pred spravodlivosť. Vedúcu úlohu by mali pritom zohrávať Spojené štáty," uviedla v článku zverejnenom viacerými médiami vrátene denníka Washington Post. Dodala, že vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zaujala k tomuto prípadu postoj, ktorému "chýba morálny základ".

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo vo štvrtok pre americkú rozhlasovú stanicu KMOX povedal, že môže trvať ešte "niekoľko týždňov", kým Washington nazbiera dostatok dôkazov potrebných na to, aby uvalil sankcie na osoby zodpovedné za vraždu Chášukdžího. Zároveň zdôraznil, rovnako ako už skôr i Trump, že Spojené štáty nemajú s Rijádom len dôležité obchodné, ale aj strategické vzťahy. "Chceme sa uistiť, že sa tieto vzťahy neporušia," dodal.

Vraždu Chášukdžího nariadili z najvyšších saudskoarabských miest

Objednávka na vraždu novinára Džamála Chášukdžího prišla "z najvyšších úrovní saudskoarabskej vlády". Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to uviedol v článku zverejnenom v piatok americkým denníkom Washington Post, do ktorého prispieval aj Saudskoarab Chášukdží žijúci v americkom exile. Podľa vyjadrení Erdogana, ktoré citovala tlačová agentúra DPA, dospeli k tomuto zisteniu tureckí vyšetrovatelia, zaoberajúci sa zmiznutím Chášukdžího po tom, ako 2. októbra navštívil konzulát Saudskej Arábie v Istanbule.

"V priebehu posledného mesiaca Turecko vyvinulo nadľudské úsilie, aby vnieslo svetlo do všetkých aspektov tohto prípadu," uviedol turecký prezident. Ukázalo sa pritom, že Chášukdží "bol chladnokrvne zabitý popravnou čatou" a že "jeho vražda bola vopred naplánovaná". Podľa Erdogana však zostávajú nezodpovedané ďalšie dôležité otázky. Nie je tak jasné, kde skončilo telo zavraždeného, ako ani totožnosť "miestneho kolaboranta", ktorému boli podľa saudskoarabských predstaviteľov telesné pozostatky novinára odovzdané.

Hoci saudskoarabské orgány odmietli odpovedať na tieto otázky, turecká strana "vie, že páchatelia sú medzi 18 podozrivými zadržanými v Saudskej Arábii", doplnil turecký prezident. "Vieme aj to, že títo jednotlivci prišli, aby splnili príkazy: zabiť Chášukdžího a odísť. Nakoniec, vieme, že príkaz zabiť Chášukdžího prišiel z najvyšších úrovní saudskoarabskej vlády."

Viac o téme: NovinárKyselinaTureckoDžamál Chášakdží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu