Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľký REBRÍČEK najlepších univerzít ovládlo Rusko: Tri slovenské v TOP 100, má to jeden háčik

Lomonosova univerzita Zobraziť galériu (2)
Lomonosova univerzita (Zdroj: msu.ru/en)

BRATISLAVA - Nemáme sa veľmi čím chváliť. V najnovšom rebríčku univerzít sa síce tri slovenské umiestnili aj v najlepšej 100, je tu však jedno veľké ale.

V rebríčku univerzít QS 2019, ktorý tento týždeň zverejnila stránka topuniversities.com, sa totiž nachádzajú iba krajiny strednej a východnej Európy a strednej Ázie. Ovládli ho najmä školy z Ruska - v prvej štvorke sa nachádzajú hneď tri, dopĺňa ich Karlova univerzita v Prahe.

Rebríček QS používa na analyzovanie 10 ukazovateľov, ktoré boli vybrané z dôvodu, že reprezentujú priority a zameranie univerzít v tomto regióne. Ako sa vyjadril Ben Sowter, riaditeľ prieskumu, regionálna dominancia Ruska je nesporná aj napriek tomu, že väčśina z ich univerzít dosiahla nižšie hodnotenie ako minulý rok.

Veľký REBRÍČEK najlepších univerzít
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

Tri slovenské univerzity v stovke

„Turecko si udržiava stabilnú pozíciu, pokým takmer všetky univerzity v Poľsku, Litve, Rumunsku a Maďarsku sa v rámci hodnotenia zlepšili. Tento rok sa do rebríčka po prvý krát dostalo 41 ďalších univerzít," povedal Sowter.

V najlepšej tristovke sa náchadza aj šesť slovenských vysokých škôl, najlepšie na tom je Univerzita Komenského na 46. mieste, o dvanásť priečok nižšie sa nachádza Slovenská technická univerzita v Bratislave a prvú stovku uzatvára Technická univerzita v Košiciach.

Viac o téme: UniverzityVýchodná Európa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu