Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Apokalypsa v Taliansku naberá obrátky: Počasie je nemilosrdné, desivé VIDEO skazy

Taliansko sužujú mohutné búrky Zobraziť galériu (3)
Taliansko sužujú mohutné búrky (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

RÍM - Počet obetí, ktoré si extrémne nepriaznivé počasie uplynulých dní vyžiadalo v Taliansku, sa zvýšil vo štvrtok na 17. Medzi štyrmi štvrtkovými obeťami je 63-ročný muž zo severu krajiny, ktorý utrpel ešte v pondelok večer vážne zranenia v automobile, na ktorý dopadli vyvrátené stromy.

V rovnakej časti Talianska zomrel aj 81-ročný senior, ktorý sa v snahe opraviť strechu domu zrútil v dolomitskom údolí Val Badia do hĺbky a na mieste nešťastia zomrel na následky vážnych zranení. V regióne Valle d'Aosta zomreli ďalšie dve osoby vo vraku automobilu, na ktorý spadol vyvrátený strom. Taliansko vo štvrtok opäť postihla vlna extrémneho počasia. Osobitne kritická bola situácia v okolí mesta Belluno v Dolomitoch. Viaceré obce sa v regióne ocitli bez elektrickej energie a fakticky boli odrezané od zvyšku sveta v dôsledku ďalších zosuvov pôdy.

Nová vlna záplav zasiahla Benátky, kde však hladina vody neprekročila 110 centimetrov, čo bolo podstatne menej ako v pondelok pri výške presahujúcej 150 centimetrov. O záplavách prišli správy aj z Ligúrie a Piemontu. Prognóza expertov nepredpokladá výrazné zlepšenie situácie v krajine, v ktorej sa už v stredu hovorilo popri obetiach o desiatkach zranených a materiálnych škodách vo výške rádovo miliárd eur, ani v piatok.

Extrémne nepriaznivé počasie, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Beppe Risso/ANSA via AP)

Veľké vlny počas búrok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Beppe Risso/ANSA via AP)

Záplavy sužujú aj Francúzsko

Najmenej jednu obeť majú záplavy, ktoré po intenzívnych zrážkach zasiahli južné Francúzsko. Ako informoval francúzsky minister vnútra Christophe Castaner, 89-ročný motorista, ktorého našli bez známok života vo štvrtok v jeho vozidle neďaleko Saint-Antonin-du-Var v departemente Var, jazdil po uzavretej komunikácii. Jeho manželku sa z vozidla plného vody podarilo zachrániť.

Nebezpečenstvo povodní je naďalej vo viacerých lokalitách krajiny akútne, osobitne to platí o povodí rieky Argens v spomínanom departemente na juhovýchode krajiny. V stredu večer tam museli evakuovať stovky osôb z kempingu i obytných domov v okolí. Dejiskom nežiaducich "rozmarov počasia" bolo v stredu aj Azúrové pobrežie.

Viac o téme: PovodneObeteBúrkyTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu