Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Turci odhalili osobu, ktorá môže súvisieť s vraždou novinára: Šokujúce zistenia

Na fotke je muž zo Saudskej Arábie, Mahír Abdulazíz Mutríb, ktorého prítomnosť v Turecku môže súvisieť s vraždou nezvestného novinára. Zobraziť galériu (3)
Na fotke je muž zo Saudskej Arábie, Mahír Abdulazíz Mutríb, ktorého prítomnosť v Turecku môže súvisieť s vraždou nezvestného novinára. (Zdroj: Foto: SITA/Sabah via AP)

ISTANBUL - Turecké úrady vo štvrtok zverejnili informácie o mužovi zo Saudskej Arábie, ktorého prítomnosť v Turecku môže podľa nich veľmi tesne súvisieť s vraždou saudskoarabského novinára a disidenta Džamála Chášakdžího.

Novinára, ktorý písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský fundamentalistický režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, údajne na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule zavraždili a následne rozrezali jeho telo.

FOTO Turci odhalili osobu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Sabah via AP)

Turecko vo štvrtok zverejnilo identitu muža, ktorý v deň predpokladanej vraždy, teda 2. októbra, priletel súkromným lietadlom zo Saudskej Arábie do Istanbulu a ešte v ten istý deň odletel naspäť, pričom v Istanbule navštívil budovu saudskoarabského konzulátu a následne aj súkromnú rezidenciu konzula.

Podľa Turkov muž, ktorého pohyb dokumentujú zábery z bezpečnostných kamier, sa volá Mahír Abdulazíz Mutríb a patrí k okruhu najbližších spolupracovníkov saudskoarabského korunného princa. Je ho vidieť aj na fotografiách z tohtoročných princových návštev v Spojených štátoch, Francúzsku a Taliansku.

Na fotke je podozrivý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Sabah via AP)

V súvislosti so situáciou okolo údajnej vraždy saudskoarabského novinára na konzuláte v Istanbule, vlády západných krajín začali vo štvrtok jedna po druhej rušiť účasť svojich ministrov financií na ekonomickej konferencii v Saudskej Arábii, ktorá je známa ako "Davos v púšti". Zrušenie účasti vo štvrtok krátko po sebe oznámili ministri financií Spojených štátov, Francúzska, Holandska aj Veľkej Británie.

Všetko nasvedčuje tomu, že novinár Chášukdží je mŕtvy

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že to "rozhodne" vyzerá tak, že nezvestný saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží je mŕtvy. Informovala o tom agentúra AP. "Mne to tak určite pripadá," odpovedal Trump na otázku novinárov, či je Chášukdží, ktorý žil v USA a zmizol pred viac ako dvoma týždňami, mŕtvy. Trump zároveň pohrozil Saudskej Arábii "veľmi vážnymi" dôsledkami, ak sa ukáže, že je zodpovedná za tento incident.

"Nezúčastním sa na summite Investičnej iniciatívy Budúcnosť v Saudskej Arábii," napísal stroho na Twitteri americký minister financií Steven Mnuchin. Americký prezident Donald Trump pritom ešte v stredu situáciu okolo Chášakdžího zľahčoval, naznačoval, že proti Saudskej Arábii nejestvujú priame dôkazy, a snažil sa držať USA od tejto kauzy stranou, keď okrem iného vyhlásil, že Chášakdží "nie je americkým občanom".

Rezidenciu saudskoarabského konzula v Istanbule Muhammada al-Utaibího, kde malo dôjsť k usmrteniu Chášakdžího a rozrezaniu jeho tela, v stredu prehľadala turecká polícia. Prehľadanie konzulátu sa však najprv dlho odďaľovalo, keďže Saudská Arábia naň odmietala udeliť príslušné povolenie. Samotný konzul ešte v utorok večer Istanbul opustil a odletel do Rijádu. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v tejto súvislosti zdôraznil, že saudskoarabského konzula nevyhostili a jeho správanie sa v súvislosti so zmiznutím novinára označil za nepatričné.

Viac o téme: VraždaPodozrivýDžamál Chášakdží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu