Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Väčšina fajčiarov podporuje zákaz fajčenia na verejnosti

BRATISLAVA - Zákaz fajčenia na verejných miestach, teda v reštauráciách či baroch, podporuje na celom svete 60 percent fajčiarov a 90 percent nefajčiarov.

Vyše sedemdesiat percent respondentov si myslí, že fajčenie na verejnosti je v poriadku len v prípade, ak je zabezpečená adekvátna ventilácia alebo vyhradený priestor len pre fajčiarov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Synovate, ktorá v máji tohto roku oslovila 8 500 respondentov v 15 krajinách, a to na Slovensku, v Bulharsku, Francúzsku, Taliansku, Južnej Kórei, na Cypre, v Holandsku, Rusku, Srbsku, Singapure, Taiwane, Thajsku, Juhoafrickej republike, Spojených arabských emirátoch a vo Veľkej Británii.

Ľudia podporujú zákaz fajčenia na verejnosti, pretože má pozitívny vplyv na zdravie verejnosti (48 percent opýtaných), ale aj preto, že sa neradi zdržiavajú v zadymených priestoroch (33 percent opýtaných). Štrnásť percent respondentov si myslí, že zákaz fajčenia umožní lepšie si vychutnať jedlo a zábavu. Keďže je proti fajčeniu na verejnosti viac ako polovica fajčiarov, sú ochotní priplatiť si aj za lety, počas ktorých sa smie fajčiť. Za takúto alternatívu je 17 percent respondentov. Možnosťou letieť linkou, kde je povolené fajčiť, je nadšených až 52 percent Slovákov, najmenej si na "fajčiarskej linke" potrpia Taliani (6 percent) a Singapurčania (8 percent).

Z prieskumu taktiež vyplýva, že najdôraznejší zákaz fajčenia podporujú Taliani, Thajčania a Taiwančania. Z celosvetového hľadiska verí až 73 percent respondentov, že zákazmi povzbudia fajčiarov, aby so svojím zlozvykom prestali. Naopak, 28 percent fajčiarov, ktorí sú proti zákazu, považujú obmedzenia za zásah do súkromného života občanov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu