Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rukojemnícka dráma v Nemecku ukončená: Páchateľ v rukách polície, jedna osoba sa zranila

Polícia v Kolíne uzavrela časti hlavnej železničnej stanice v tomto západonemeckom meste v dôsledku bližšie nešpecifikovanej rukojemníckej drámy.
Polícia v Kolíne uzavrela časti hlavnej železničnej stanice v tomto západonemeckom meste v dôsledku bližšie nešpecifikovanej rukojemníckej drámy. (Zdroj: TASR/Oliver Berg/dpa via AP)

KOLÍN NAD RÝNOM - Nemecká polícia ukončila v pondelok rukojemnícku drámu na hlavnej železničnej stanici v Kolíne nad Rýnom. Páchateľ je pod kontrolou a rukojemníčka je ľahko zranená, uviedla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

Tá krátko predtým nadviazala kontakt s ozbrojeným mužom, ktorý krátko po poludní zadržal ako rukojemníčku ženu v lekárni v priestoroch stanice. Polícia nevedela, aký je motív jeho konania, a snažila sa podľa svojho hovorcu robiť všetko pre to, aby rukojemníčka vyviazla z tejto situácie bez zranení.

Celú železničnú stanicu, jednu z najväčších v krajine, evakuovali a uzavreli, podobne ako aj námestie Breslauer Platz za stanicou. Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn uviedla, že všetky vlaky prichádzajúce na stanicu odklonili. Polícia na Twitteri varovala ľudí, aby sa železničnej stanici vyhýbali, a poprela správy o vypálených výstreloch, dodala DPA.

Pravdepodobne nešlo o terorizmus

Nemecká polícia nemá zatiaľ indície, že by rukojemnícka dráma v lekárni na Hlavnej železničnej stanici v Kolíne nad Rýnom, ktorú ukončil zásah príslušníkov policajného útvaru osobitého určenia, mala teroristické pozadie. Skôr sa predpokladá čin zmäteného jednotlivca. Rukojemníčka vyviazla z neho s ľahkými zraneniami. Páchateľ utrpel pri policajnom zásahu, ktorý sprevádzali explózie zrejme omračujúcich granátov i streľba, životunebezpečné zranenia. Priamo v dejisku ho oživovali a medzičasom previezli do nemocnice.

Motív činu zatiaľ nie je známy. Polícia, ktorá bola s útočníkom v kontakte ešte pred zásahom, nešpecifikovala ani jeho požiadavky. Informácie priniesli prvý program verejnoprávnej televízie ARD. Západonemecký rozhlas (WDR), tlačová agentúra DPA a internetové vydanie denníka Bild. Nielen Hlavnú železničnú stanicu, ktorá leží v centre západonemeckého mesta neďaleko tamojšieho Dómu, ale aj námestia pred ňou i za ňou evakuovali.

Policajná akcia na stanici, ktorá je jedným z najvýznamnejších železničných uzlov v Porýní, prakticky takmer úplne ochromila železničnú dopravu v okolí mesta, ale aj mestskú hromadnú dopravu v lokalite a vynútila si odklonenie mnohých súprav. Cez stanicu prechádza denne okolo 1300 vlakov, ktoré môžu prepravovať celkove až 280.000 cestujúcich.

Polícia si nevydýchla

Život na Hlavnej železničnej stanici v Kolíne nad Rýnom a jej okolí sa ani po policajnom zásahu, ktorý ukončil rukojemnícku drámu v staničnej lekárni, neznormalizoval. Na stanici a v jej okolí prebiehajú policajné úkony, muži zákona tam zrejme pátrajú po ďalších potenciálnych zdrojoch nebezpečenstva. Policajné zdroje síce zdôraznili, že ide o rutinnú akciu, avšak apelovali na občanov, aby sa lokalite aj naďalej vyhýbali.

Vyplýva to z informácií, ktoré priebežne prinášajú zo západonemeckého mesta viaceré tamojšie elektronické médiá, ako aj internetové vydanie miestneho denníka Kölner Stadt-Anzeiger, portál Express.de, tlačová agentúra DPA, ako aj webové vydanie najčítanejšieho nemeckého denníka Bild. Na sociálnych sieťach sa však objavili špekulácie o tom, že požadoval voľný odchod na Blízky východ. Kölner Stadt-Anzeiger s odvolaním sa na bezpečnostné kruhy priniesol podvečer informáciu, že páchateľ hovoril po arabsky a zmieňoval sa o teroristickej organizácii Daeš.

Polícia apelovala na prispievateľov v sociálnych sieťach, aby sa zdržali šírenia fám a špekulácií a vyčkali na zverejnenie oficiálnych informácií. Tých je však o samotnej policajnej akcii, charaktere zranení, ako aj totožnosti útočníka absolútne minimum. Zo stanice previezli do nemocnice ďalšie zranené dievča, potvrdili medzičasom policajné zdroje. Zrejme ide o 14-ročnú tínedžerku, ktorú podľa spravodajskej televízie n-tv polial útočník v prevádzke siete rýchleho občerstvenia neďaleko staničnej lekárne horľavinou a následne ju podpálil. Súvislosť medzi oboma akciami muža je predmetom vyšetrovania. Polícia avizovala ešte na pondelkový večer tlačovú konferenciu, na ktorej zrejme zverejní verejnosťou očakávané podrobnosti.

Viac o téme: Železničná stanicaRukojemnícka drámaKolín nad Rýnom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu