Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gyurcsány vypovedali v kauze sprenevery

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány
Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány

BUDAPEŠŤ - Maďarského premiéra Ferenca Gyurcsányho vypočúvali vo veci údajnej sprenevery, ktorá sa týka člena jeho socialistickej strany. V stredu o tom informoval Gyurcsányho úrad.

Kauza sa sústreďuje okolo socialistického politika Jánosa Zuschlaga, ktorý je podozrivý zo sprenevery približne 200 000 eur prostredníctvom neexistujúcich nadácií čerpajúcich štátne granty. Niektoré z dotácií v roku 2004 schválilo ministerstvo školstva, ktoré v tom čase viedol Gyurcsány.

"Ferenc Gyurcsány v utorok vypovedal v afére Jánosa Zuschlaga... do neskorých nočných hodín," uviedol vo vyhlásení premiérov hovorca Dávid Daróczi. "Premiér vo svojej výpovedi uviedol, že v čase svojho pôsobenia vo funkcii ministra vždy dodržiaval predpisy a pravidlá a nemal žiadne informácie o akýchkoľvek nezrovnalostiach vo využívaní prostriedkov," dodal hovorca.

Gyurcsány v stredu ráno pre maďarskú televíziu vyhlásil, že výsluch bol "formálny a profesionálny" a vyjadril nádej, že vyšetrovanie odhalí pravdu. Naznačil, že v prípade potreby je pripravený odpovedať na ďalšie otázky. Gurcsány a jeho strana nepopierajú, že vyčlenili sporné prostriedky, ako však vyhlasujú, nemajú vedomosť o žiadnych podvodoch pri ich využití. Premiér poskytol výpoveď štátnemu žalobcovi juhomaďarskej Báčsko-malokumánskej župy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu