Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Brazílii si volia prezidenta: Prvé kolo vyhral Bolsonaro, v druhom vyzve Haddada

Fernando Haddad a Jair Bolsonaro Zobraziť galériu (2)
Fernando Haddad a Jair Bolsonaro (Zdroj: SITA/AP Photo/Silvia Izquierdo)

SAO PAULO - Brazílsky krajne pravicový kandidát Jair Bolsonaro zvíťazil v nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb. Podľa agentúry DPA získal tento 63-ročný politik takmer 47 percent odovzdaných hlasov, vyplýva z údajov po sčítaní vyše 97 percent hlasovacích lístkov.

Bolsonarov najbližší rival, ľavicový kandidát Fernando Haddad, získal 29 percent hlasov. Obaja sa stretnú v druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb, ktoré sa bude konať 28. októbra. Na víťazstvo už hneď v prvom kole bolo potrebné dosiahnuť 50-percentnú podporu brazílskych voličov.

Fernando Haddad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andre Penner)

Bolsonaro vyhlásil, že o priame víťazstvo ho pripravili bližšie nešpecifikované "hlasovacie problémy". Hoci v prvom kole zaznamenal hladké víťazstvo, rozhodujúce kolo už podľa analytikov bude neisté; predpokladá sa, že Haddad sa k Bolsonarovi priblíži na minimálny odstup, pretože ho podporia ostatní porazení kandidáti.

V Brazílii neboli pri moci pravicové sily od ukončenia vojenskej vlády v roku 1985. Bolsonaro vyhlásil, že si verí aj do druhého kola a zároveň varoval voličov, aby nedopustili, aby sa z Brazílie stala druhá Venezuela. Bolsonaro prisľúbil zníženie kriminality a "solídnu" vládu, ktorá bude pracovať pre "odlišnú Brazíliu".

Bolsonaro je členom Sociálno-liberálnej strany (PSL), zatiaľ čo Haddad (55) reprezentuje Stranu pracujúcich (PT) bývalého brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. K volebným urnám mohlo pristúpiť takmer 147 miliónov oprávnených voličov, ktorí zároveň rozhodovali o 513 zákonodarcoch a 53 senátoroch.

Bolsonaro dostal množstvo hlasov na juhu Brazílie, kde ležia veľké mestá ako Rio de Janeiro, Sao Paulo či Belo Horizonte, kým Haddad si viedol dobre na chudobnejšom severe. Polícia počas volebného dňa zatkla 134 osôb na základe obvinení z pokusu o kupovanie hlasov alebo ilegálneho prevozu voličov.

Viac o téme: Prezidentské voľbyBrazíliaJair BolsonaroFernando Haddad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu