Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľud Iránu prežíva kvôli Amerike a ekonomickým problémom ťažké časy, tvrdí Chameneí

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí
Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí (Zdroj: SITA/Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

TEHERÁN - Iránsky ľud prežíva v dôsledku hrozby z Ameriky i ekonomických problémov "ťažké časy", uviedol vo štvrtok v prejave najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Informuje o tom agentúra Reuters.

Chameneí to povedal pred vodcami elitných iránskych revolučných gárd a milícií Basídž, pričom jeho prejav odvysielala iránska štátna televízia. "Situácia tohto národa, tohto regiónu i (celého) sveta je ťažká - a platí to predovšetkým pre nás, ľud Iránu," uviedol najvyšší iránsky duchovný vodca. 

"Ťažká z toho hľadiska, že na jednej strane tu máme vykrikovanie spupných mocností a politikov imperialistickej Ameriky... a na strane druhej ekonomické problémy (nášho) národa a neľahké živobytie veľkej časti chudobných ľudí v tejto krajine," vyhlásil Chameneí. "Irán uštedrí Amerike facku, porazí sankcie a tak nad ňou zvíťazí," dodal.

Napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi sa vystupňovalo po tom, čo americký prezident Donald Trump tento rok v máji odstúpil od kľúčovej jadrovej dohody s islamskou republikou a opätovne uvalil na Teherán sankcie.

Medzinárodný súdny dvor (ICJ) nariadil v stredu Spojeným štátom, aby dočasne zrušili sankcie na Irán, ktoré sa týkajú humanitárneho tovaru a civilného letectva. Sudcovia ICJ tak prisúdili víťazstvo v spore Teheránu, ktorý tvrdil, že sankcie porušujú podmienky iránsko-americkej zmluvy o priateľstve z roku 1955. Iránska vláda rozhodnutie najvyššieho súdu OSN privítala.

Viac o téme: IránAmerikaAlí Chameneí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu