Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Porošenko poklonkoval pred silou Ruska: O Donbas vojensky bojovať nebude, nechce riskovať

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu vyhlásil, že Ukrajina sa nebude snažiť získať Donbas späť pod svoju kontrolu s použitím sily. Vysvetlil, že toto riešenie by mohlo vyvolať veľký konflikt s Ruskom.

Porošenko vo svojom vystúpení v Charkove podľa agentúry Ukrinform súčasne vyhlásil, že nepripustí, aby v Donecku došlo k podobným útokom, akým bola počas prvej i druhej čečenskej metropoly vystavená čečenská metropola Groznyj. 

Ukrajinský prezident ďalej uviedol, že "Ukrajina nie je Rusko" a Ukrajinci podľa neho patria "k inej civilizácii, kde sa ľudský život cení". Pripomenul, že v súčasnosti na území "dočasne okupovanej Doneckej a Luhanskej oblasti žijú "nielen nepriatelia, žoldnieri, ale aj radoví ukrajinskí občania". 

Porošenko v tejto súvislosti citoval z prieskumu verejnej mienky, z ktorého vyplýva, že za použitie sily na prinavrátenie Donbasu pod správu Ukrajiny sa vyslovilo len 11 percent opýtaných, zatiaľ čo 60 percent Ukrajincov podporuje politicko-diplomatický spôsob urovnania situácie.

Petro Porošenko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Franklin II)

Proti mierovej misii je iba Rusko

Podľa Porošenka iniciatívu Ukrajiny, aby do Donbasu bola vyslaná mierová misia OSN, podporuje väčšina stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Spresnil, že podporu pre túto iniciatívu vyslovili USA, Británia i Francúzsko. Dodal, že Kyjev rokuje s Čínou, ktorá "isto nebude proti". Zdôraznil, že proti mierovej misii OSN v Donbase je na pôde BR OSN jediný štát - Rusko.

Mierová misia OSN v Donbase by podľa Porošenka umožnila nielen výrazne znížiť riziko eskalácie vojenského konfliktu na východe Ukrajiny, ale bránila by aj dodávkam zbraní a príchodu žoldnierov z Ruska.
 

Viac o téme: RuskoUkrajinaPetro PorošenkoDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu