Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záplavy v Afrike sa rozšírili do 22 krajín

(Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Rozsiahle záplavy v Afrike doteraz zasiahli 22 krajín vrátane Etiópie, Nigeru a Sudánu, kde v posledných dňoch zaznamenali zhoršenie situácie. V pondelok to vyhlásila Organizácia Spojených národov.

Podľa údajov Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) prívalové dažde v uvedených troch krajinách postihli vyše 800 000 ľudí. Úrad v piatkovom vyhlásení uvádzal, že najhoršie záplavy za posledných 30 rokov od augusta postihli odhadom 1,5 milióna osôb v 18 krajinách.

Najväčšie povodne zasiahli Burkinu, Etiópiu, Ghanu, Mali, Niger, Sudán, Togo a Ugandu, uviedla hovorkyňa OCHA Elisabeth Byrsová. Čerstvé dažde v západnej Etiópii podľa nej opäť zaplavili mesto Gambela, ako aj dediny a polia v okolí, pričom sa počet obyvateľov postihnutých povodňami zvýšil na 226 000. Okolo 70 800 Etiópčanov muselo opustiť svoje domovy.

V Nigeri pretrvávajúce záplavy doteraz zasiahli 48 500 ľudí. Podľa OCHA katastrofa v posledných dňoch postihla ďalších 100 000 obyvateľov Sudánu, kde minulý týždeň uvádzali číslo 550 000. Podľa Byrsovej patrí medzi najproblémovejšie oblasti región Južný Kordofán vo východnej časti sudánskeho Dárfúru, kde zahynulo 20 ľudí a 30 000 ďalších prišlo o domov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu