Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšou hrozbou pre ľudstvo nie je migrácia, tvrdí maďarská opozícia

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Maďarský premiér Viktor Orbán. (Zdroj: SITA/Tamas Kovacs/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarská opozičná strana Politika môže byť iná (LMP) odkázala vláde premiéra Viktora Orbána, aby sa poučila od prezidenta Jánosa Ádera, ktorý priznal, že najväčšiu hrozbu pre ľudstvo nepredstavuje migrácia ale klimatické zmeny. Podľa agentúry MTI to v pondelok v Budapešti uviedla zástupkyňa predsedu parlamentnej frakcie LMP Erzsébet Schmucková.

Áder minulý piatok (21.9.) vo východomaďarskom Debrecíne - v prednáške študentom Vojenskej strednej školy Károlya Kratochvila - uviedol, že klimatické zmeny vo svete spôsobia migráciu, ktorá bude rádovo väčšia než v súčasnosti.

Podľa slov Schmuckovej je hospodárska politika maďarskej vlády zaslepená, pretože ju riadi automobilový priemysel. Opozičná politička ostro kritizovala vyhlásenie ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa, ktorý v Mníchove vyhlásil, že Maďarsko nebude podporovať opatrenia Európskej únie, ktoré by ohrozili pozície nemeckých automobiliek, preto Maďarsko odmietne aj sprísnenie klimatickej politiky.

"Kabinet nebojuje v Bruseli za zlepšenie životných podmienok občanov Maďarska, ale pracuje v záujme automobilového priemyslu. Vláda si neuvedomuje vážnosť klimatickej situácie," dodala Schmucková.

Viac o téme: HrozbaOpozíciaMigráciaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu