Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemecký minister zahraničných vecí: Referendum v Macedónsku je historickou šancou

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (vľavo) sa rozpráva so svojím macedónskym rezortným partnerom Nikolom Dimitrovom počas ich stretnutia v Skopje
Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (vľavo) sa rozpráva so svojím macedónskym rezortným partnerom Nikolom Dimitrovom počas ich stretnutia v Skopje (Zdroj: TASR/AP)

SKOPJE - Referendum o dohode s Gréckom o zmene názvu krajiny, ktoré je naplánované na 30. septembra, je "historickou šancou" pre Macedóncov. V Skopje to v utorok povedal nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

"Rozhodnutie je teraz v rukách občanov Macedónska... Je to historická šanca ukončiť tento spor raz a navždy," vyhlásil podľa agentúry DPA Maas, ktorý rovnako ako množstvo ďalších západných predstaviteľov navštívil Skopje, aby vyslovil podporu referendu a ľavicovému premiérovi krajiny Zoranovi Zaevovi.

Macedónsko v uplynulých dňoch navštívili napríklad  nemecká kancelárka Angela Merkelová, rakúsky kancelár Sebastian Kurz, eurokomisár pre rozšírenie Johannes Hahn či americký minister obrany Jim Mattis. K dohode o zmene názvu krajiny dospeli Macedónsko a susedné Grécko v júni tohto roka po dlhoročnom spore, ktorý blokoval vstup Skopje do NATO. Zmluva sa považuje za kľúčový krok k zredukovaniu ruského vplyvu na Balkáne.

NATO pozvalo Macedónsko na prístupové rokovania, uviedlo však, že krajina musí najprv zmeniť svoju ústavu a prijať nový názov. EÚ tiež oznámila, že stanoví dátum prístupových rokovaní s Macedónskom v závislosti od implementácie dohody. Po novom sa má Macedónsko volať "Republika Severné Macedónsko". Maas v stredu navštívi Grécko, kde ho prijme premiér Alexis Tsipras.

Viac o téme: SkopjeMacedónskoHeiko MaasNikola DimitrovZmena názvu krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu