Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dozorcovia z tábora Osvienčim sa zabávali vedľa plynových komôr

Dôstojníci SS s dozorkyňami pózujú na drevenom moste pri chate Solo, kam chodili oddychovať po „náročnej práci“ v koncentračnom tábore. Spomienková fotka z albumu esesáka Karola Höckera (v strede). Zobraziť galériu (4)
Dôstojníci SS s dozorkyňami pózujú na drevenom moste pri chate Solo, kam chodili oddychovať po „náročnej práci“ v koncentračnom tábore. Spomienková fotka z albumu esesáka Karola Höckera (v strede).

OSVIENČIM - So žiadnym iným miestom na svete sa nespája toľko utrpenia. V koncentračnom tábore v poľskom Osvienčime nacisti zabili takmer milión ľudí - továreň na smrť pohltila denne 3 900 životov. Snímky, ktoré teraz predstavili verejnosti vo washingtonskom Múzeu holokaustu, dokazujú bezcitnosť sesáckych dôstojníkov.

Leto 1944, rekreačná chata Sola. Vysmiati oficieri sa zabávajú s plavovlasými dozorkyňami. Spievajú a smejú sa, kým len pár kilometrov od nich komínom vychádzajú stovky ľudských duší.

Fotografie patrili kedysi esesákovi Karolovi Höckerovi. Niekdajší dôstojník si zo svojho pôsobenia v Osvienčime urobil spomienkový album. Po vojne ho našiel agent americkej tajnej služby. Höcker zomrel pred siedmimi rokmi ako 88-ročný. V roku 1965 bol odsúdený za masovú vraždu tisícky Židov.

Za mrežami si posedel do roku 1970. Pred súdom použil rovnakú výhovorku ako ostatní nacistickí vrahovia: „Nemal som možnosť udalosti akokoľvek ovplyvniť...“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu