Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prokuratúra v Rumunsku bude prešetrovať štát, či nezlyhal pri prevencii moru ošípaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUKUREŠŤ - Rumunská generálna prokuratúra preskúma, či zo strany štátnych inštitúcií nedošlo k pochybeniu v súvislosti so šírením afrického moru ošípaných v krajine. Prokuratúra o tom informovala v stredu s tým, že vyšetrovanie začne sčasti z úradnej moci a sčasti na základe viacerých trestných oznámení.

Aj najvyšší ústavný činiteľ balkánskej krajiny, prezident Klaus Iohannis, opakovane kritizoval rumunskú vládu, s ktorou má dlhodobé politické spory, že neprijala adekvátne opatrenia v záujme zastavenia epidémie spomínaného ochorenia. V najnovšom v stredu zverejnenom stanovisku jeho úrad vyzval na preskúmanie prijatých preventívnych a kontrolných opatrení príslušných inštitúcií, ktoré mali opodstatnenie už v kalendárnom roku 2017. Zodpovednosť za ich nedostatočnosť musí podľa prezidentovho názoru prevziať vládny kabinet, pretože africký mor ošípaných sa v Rumunsku šíril najrýchlejšie spomedzi všetkých európskych štátov.

Africký mor ošípaných sa v Rumunsku objavil vlani na sklonku júla v dvoch hospodárstvach v okolí Satu Mare, mesta na severozápade krajiny. Odvtedy sa v tomto regióne rozširoval iba pomaly alebo stagnoval. Podstatne dynamickejšie bolo však rozširovanie ochorenia v dunajskej delte a čiernomorskom regióne. Aktualizované informácie z Bukurešti hovoria o tom, že epidémia zasiahla desať z celkove 41 žúp Rumunska, pričom veterinárne úrady v nich registrujú celkove 781 ložísk infekcie v 165 obciach. Situácia si vynútila už utratenie viac ako 123.000 zvierat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu