Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministerstvo zahraničných vecí rešpektuje vyšetrovanie útokov: Stojíme za Britmi

Toxické útoky majú podľa britských vyšetrovateľov na svedomí dvaja Rusi.
Toxické útoky majú podľa britských vyšetrovateľov na svedomí dvaja Rusi. (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham, File)

BRATISLAVA - Slovensko víta rozhodnutie Veľkej Británie sprístupniť správu Technického sekretariátu Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) z vyšetrenia incidentu otravy toxickou chemickou látkou v britskom meste Amesbury v júli tohto roka.

"Rovnako ako v prípade útoku v Salisbury vnímame tento krok ako potvrdenie snahy Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska o transparentný postup pri vyšetrovaní týchto prípadov použitia chemických látok ako zbraní, a to aj za pomoci medzinárodných mechanizmov," uvádza sa vo vyhlásení slovenského rezortu zahraničných vecí s tým, že postup vyšetrovateľov OPCW považujú za vysoko kvalifikovaný, nestranný a nezávislý a ich výsledky SR plne uznáva a rešpektuje. "Závery analýzy OPCW potvrdzujú zistenia Spojeného kráľovstva o charaktere a identite toxickej látky identifikovanej britskými úradmi v Amesbury, kde pri otrave touto látkou prišla o život jedna osoba. Analýza OPCW tiež potvrdzuje britské zistenia, že v Amesbury došlo k otrave tou istou toxickou chemikáliou, ktorá bola použitá pri útoku proti Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére v Salisbury marci tohto roka," uvádza MZV..

Ďalší postup SR bude podľa ministerstva zahraničia aj naďalej vychádzať z úzkej spolupráce so Spojeným kráľovstvom i ďalšími partnermi a spojencami. "Taktiež opätovne potvrdzujeme pokračujúcu plnú solidaritu s Veľkou Britániou ako i dôraznú podporu medzinárodným snahám o dôsledné vyšetrenie incidentov v Salisbury a Amesbury a vyvodenie zodpovednosti," dodalo MZV.

Testy Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdili zistenia britských úradov, že dvojica z anglického mesta Amesbury sa otrávila nervovoparalytickou látkou novičok. Jedna z osôb otravu neprežila. OPCW v utorok uviedla, že podľa výsledkov testov šlo o "rovnakú toxickú chemikáliu, akú našli v biomedicínskych a environmentálnych vzorkách v súvislosti s otravou" bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije v marci v neďalekom meste Salisbury.

Zatiaľ čo OPCW doteraz nervovoparalytickú látku nešpecifikovala, Británia už skôr uviedla, že šlo opäť o novičok, jed, ktorý vyrábal Sovietsky zväz počas studenej vojny. Dawn Sturgessová a jej partner Charlie Rowley sa ním otrávili v júni, teda krátko po Skripaľovcoch. Sturgessová zomrela.

Viac o téme: útokyVeľká BritániaMZV SRAmesbury
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu