Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bejrútsky útok si vyžiadal šesť mŕtvych a vyše 50 zranených

Pri výbuchu zahyul aj libanonský poslanec.
Pri výbuchu zahyul aj libanonský poslanec. (Zdroj: ČTK)

BEJRÚT - Pri stredajšom bombovom útoku na predmestí Bejrútu zahynulo šesť ľudí vrátane poslanca libanonského parlamentu a 56 ďalších utrpelo zranenia.

Uviedol to hovorca tamojšej polície, ktorá predtým mylne informovala až o deviatich obetiach. Ako uviedla dcéra zavraždeného poslanca Antuána Ghánima, obeťami útoku sa stali aj jeho dvaja osobní strážcovia. Podľa policajného hovorcu je medzi zranenými dvojmesačné dievčatko a jeden občan Srí Lanky.

Výbuch automobilovej bomby v štvrti Sin al-Fís je označovaný za atentát, ktorého terčom bol 64-ročný Ghánim, protisýrsky poslanec pravicovej stany Libanonské brigády. Členovia parlamentnej väčšiny z útoku obvinili Sýriu, zatiaľ čo Damask pripisuje zodpovednosť nemenovaným silám, ktoré chcú podkopať sýrske snahy o zblíženie s Libanonom. Ghánim je už ôsmym protisýrskym politikom, ktorého zavraždili od roku 2005, keď Libanonom otriasol atentát na bývalého premiéra Rafíka al-Harírího. Útok sa odohral iba niekoľko dní pred prezidentskými voľbami. "Sýria chce zabrániť väčšine, aby si zvolila prezidenta zo svojich radov," vyhlásil poslanec Wáil Abú Faúr.

Bejrútsky útok odsúdili mnohé krajiny a organizácie vrátane Spojených štátov amerických, Británie, Francúzska a Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov. Európska komisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová označila incident za "odsúdeniahodný čin", pričom vyzvala libanonskú vládu, aby pokračovala v prípravách na budúcotýždňové voľby. Hovorkyňa Bieleho domu Dana Perinová uviedla, že Ghánima "zlomyseľne zavraždili". Výbuch podľa nej súvisí s ďalšími "zbabelými útokmi" zameranými proti odporcom sýrskeho vplyvu. Libanonský premiér Fuád Sanjúra útok považuje za "teroristický" čin s cieľom zničiť nadchádzajúce prezidentské voľby. Generálnemu tajomníkovi OSN Panovi Ki-munovi zaslal list, v ktorom žiada, aby sa vražda Antuána Ghánima stala súčasťou medzinárodného vyšetrovania podobných atentátov na protisýrskych politikov v Libanone.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu