Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrôza v Indonézii nemá konca: Ostrov Lombok zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie, jeden mŕtvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Firdia Lisnawati)

JAKARTA - Turistmi vyhľadávaný indonézsky ostrov Lombok dnes zasiahla ďalšia zemetrasenia, z ktorých najsilnejší dosahovalo 6,9 stupňa. Teda toľko, čo začiatkom mesiaca, kedy tam prišlo o život vyše 460 ľudí. Podľa agentúry Reuters dnes zahynul jeden človek a séria otrasov vyvolala v rezidenčných oblastiach paniku a vyhnala ľudí z ich domov. Niektoré budovy boli poškodené.

Prvé dnešné zemetrasenie malo silu 6,3 stupňa a jeho ohnisko bolo v hĺbke 7,9 kilometra. Ďalšie otrasy dosiahli 6,9 stupňa a ohnisko bolo 20 kilometrov pod morským dnom. Americká geologická služba ohlásila ešte jedno zemetrasenie o sile 7,4 stupňa, jeho ohnisko bolo ale vzdialené od ostrova cez 120 kilometrov.

Už prvé otrasy spôsobili zosuv pôdy na svahoch sopky Mount Rinjani a paniku v blízkych dedinách, kde bolo poškodených niekoľko budov. Oblasť sopky Mount Rinjani, ktorá je obvykle obľúbeným cieľom turistov, je po ničivom zemetrasení zo začiatku augusta uzavretá a zosuv pôdy tam nemohol nikoho ohroziť.

Epicentrum prvého zemetrasenia sa nachádzalo juhovýchodne od mesta Belanting a miestni obyvatelia podľa AFP potvrdili, že otrasy boli jasne citeľné. "Išiel som autom pre pomoc evakuovaným (z minulého zemetrasenia), keď sa začali triasť stĺpy elektrického vedenia. Uvedomil som si, že je to zemetrasenie," povedal AFP miestny obyvateľ Agus Salim. "Ľudia začali kričať a vybehli do ulíc," dodal Salim. Otrasy boli viditeľné aj v Mataramu, hlavnom meste ostrova, aj na susednom ostrove Bali.

Zemetrasenie z 5. augusta na Lomboku zničilo desiatky tisíc domov, mešít a obchodov. Okrem stoviek mŕtvych si vyžiadalo viac ako 1300 ranených. Indonézia patrí do pásma takzvaného ohnivého kruhu na strete kontinentálnych dosiek. Masívne otrasy o sile až 8,2 stupňa Richterovej stupnice v noci na dnes zaznamenala USGS tiež pri súostroví Fidži a Tonga. Ohnisko sa však nachádzalo 560 kilometrov pod povrchom Zeme, a tak otrasy pôdy nemali ničivý účinok.

Viac o téme: Zemetrasenie IndonéziaLombok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu