Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Veľký poplach v Česku: Požiar ničil vzácnu pamiatku, tvrdý boj hasičov

Požiar zámku v Česku Zobraziť galériu (7)
Požiar zámku v Česku (Zdroj: Facebook/Hasiči obce Horní Maršov)

HORNÍ MARŠOV - V Obci Horní Maršov na Trutnovsku dnes ráno vzbĺkol nevyužívaný a chátrajúci barokový zámok. Hasiči oheň dostali pod kontrolu po takmer piatich hodinách. Požiar zničil strechy na celom zámku i vežu. Dvaja hasiči pri zásahu utrpeli ľahké zranenia, po ošetrení sa vrátili hasiť, uviedla hovorkyňa hasičov Martina Götzová.

Na miesto požiaru sa dostavili aj kriminalisti, ktorí budú v spolupráci s hasičmi zisťovať príčinu požiaru. „Už teraz zisťujeme poznatky k vzniku požiaru. Pracujeme so všetkými verziami," povedal hovorca krajskej polície Jan Čížkovský.

Do úvahy tak podľa neho prichádzajú napríklad technická porucha, nedbanlivé konanie aj úmyselné zapálenie. Čížkovský upozornil, že ohliadku miesta požiaru, a to aj s pomocou cvičeného psa, budú môcť kriminalisti urobiť až po vychladnutí požiariska.

Požiar zámku v Česku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Hasiči obce Horní Maršov)

Požiar zámku v Česku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Hasiči obce Horní Maršov)

Požiar zničil strechy na všetkých štyroch krídlach zámku. „To, čo nebolo murované, je preč. Ostal iba komín, strecha na celom zámku neexistuje," povedal starosta Pavel Mrázek. Na požiar sa na mieste prišli pozrieť desiatky zvedavcov.

Podľa servera novinky.cz ide o zámok, ktorý je kultúrnou pamiatkou a ktorý už roky nie je využívaný a chátra. „Od apríla roku 1994 nie je objekt nijako využívaný a jeho stavebno-technický stav je zhoršený," uvádza sa na realitnom webe, na ktorom je zámok na predaj za 14,5 milióna českých korún (563.566 eur).

Viac o téme: ZámokPožiarHorní Maršov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu