Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Svet smúti za politickým velikánom: Na Annana spomínajú Merkelová, Obama aj Putin

Kofi Annan Zobraziť galériu (5)
Kofi Annan (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

NEW YORK - Vo veku 80 rokov zomrel v sobotu ráno v nemocnici vo Švajčiarsku bývalý generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Kofi Annan. Prinášame reakcie niektorých svetových politikov na jeho úmrtie.

Ghanský prezident Nana Akufo-Addo vyzdvihol v sobotu zosnulého bývalého generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana ako vynikajúceho diplomata, ktorý svojej rodnej západoafrickej krajine priniesol dobré meno i nesmiernu hrdosť.

Akufo-Addo uviedol, že správa o úmrtí "jedného z našich najvýznamnejších krajanov" zarmútila celú Ghanu. Na počesť Annana nariadil spustiť na týždeň ghanské vlajky na pol žrde po celej krajine i na diplomatických zastupiteľstvách v zahraničí.

Annan, ktorý bol aj držiteľom Nobelovej ceny mieru, zomrel v sobotu v skorých ranných hodinách v nemocnici vo švajčiarskom Berne vo veku 80 rokov.

"Je mi útechou... že zomrel pokojne vo svojom spánku," napísal Akufo-Addo na sociálnej sieti po tom, ako hovoril s Annanovou manželkou Nane.

Kofi Annan
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Martial Trezzini, Keystone via AP, File)

Ghanský exprezident John Dramani Mahama uviedol, že "Kofi Annan žil dobre a zasadzoval sa za svetový mier, bezpečnosť a udržateľný rozvoj vo veľmi náročných časoch". "Hrdý syn Ghany a Afriky," citovala ho agentúra Reuters.

"Táto správa bola veľkým šokom," povedal ďalší bývalý prezident John Kufuor pre agentúru AP. Annan podľa neho stále navštevoval Ghanu asi trikrát za rok a ak odtiaľ dostal nejakú pozvánku, tak ju prijal.

So zármutkom reagovali na smrť prvého černošského Afričana, ktorý sa stal najvyšším predstaviteľom svetovej organizácie, ľudia po celom kontinente, píše AP.

Kofi Annan a Jiang
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Hitone Saka/Pool via AP, FILE)

"Sme otrasení," uviedla vo vyhlásení Nadácia Nelsona Mandelu. "Afrika a svet prišli o mimoriadneho človeka." Sústrasť prejavili africkí lídri vrátane kenského prezidenta Uhura Kenyattu a juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu.

Nigérijčanka Amina Mohammedová, súčasná námestníčka generálneho tajomníka OSN, vyzdvihla Annana za to, že "dal nádej tým, ktorých hlasy nepočuť", a označila ho za "môjho priateľa, môjho hrdinu a moju inšpiráciu".

Bývalý juhoafrický arcibiskup Desmond Tutu označil úmrtie Annana za "neočakávanú a hroznú stratu". Annan podľa neho "reprezentoval náš kontinent a svet s obrovskou láskavosťou, integritou a úrovňou". Tutu dodal, že zaňho "veľmi ďakujeme Bohu".

Smútok zo smrti bývalého šéfa OSN vyjadrili aj európski lídri, ktorí ocenili jeho pokojné, no rázne vodcovstvo.

Kofi Annan
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Charlie Neibergall, File)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že Annan bol inšpiráciou pre ňu i mnohých iných vzhľadom na "svoje myšlienky, pevné presvedčenie a, v neposlednom rade, charizmu". Annan podľa nej formoval svetovú organizáciu "ako sotva niekto pred ním, pričom vedel, ako podnietiť nadšenie, najmä u mladých ľudí". Bol to "pozoruhodný štátnik v službe svetového spoločenstva", citovala kancelárku agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že "nikdy nezabudneme na jeho pokojný a rozhodný pohľad ani na jeho silu v zápasoch".

"Bol titanom medzi svetovými štátnikmi, ktorý videl, čo je zlé, a napravil to," vyhlásil britský expremiér Gordon Brown. Jeho predchodca Tony Blair označil Annana za priateľa, ktorého naposledy videl len pred niekoľkými týždňami.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vo vyhlásení napísal, že smúti za "úmrtím môjho starého priateľa a inšpirácie". Dodal, že "najväčšie uznanie, aké môžeme prejaviť Kofimu Annanovi, je udržať jeho odkaz a ducha nažive. Nikdy to nebolo dôležitejšie ako v dnešnom svete."

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na Twitteri uviedol, že Annanova "vľúdnosť by nikdy nemala byť omylom považovaná za slabosť". "OSN a svet prišli o jedného zo svojich gigantov," dodal.

Kofi Annan a Vladimir
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že bývalého generálneho tajomníka OSN obdivoval za múdrosť a odvahu, ako aj schopnosť robiť vyvážené rozhodnutia i za tých najnepriaznivejších okolností. Vyzdvihol tiež mimoriadny význam Annanovho "osobného príspevku k budovaniu mierového potenciálu OSN a vyriešeniu radu regionálnych konfliktov".

Exprezident USA Barack Obama pripomenul zásluhy niekdajšieho šéfa OSN. "Kofi Annan bol diplomatom a ľudomilom, ktorý stelesňoval misiu Spojených národov tak, ako len málo iných ľudí," napísal vo vyhlásení s tým, že Annan sa nikdy neprestal usilovať o lepší svet.

Annanov nástupca na poste generálneho tajomníka OSN, juhokórejský diplomat Pan Ki-mun (2007-2016) uviedol, že na zosnulého sa nikdy nezabudne. "Na Annana sa bude vždy spomínať s úctou pre jeho víziu a odvahu udržiavať zásady a ideu Spojených národov".

Viac o téme: Kofi Annan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu