Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA opäť zaúradovali: Na firmy z Číny a Ruska uvalili sankcie za pomoc Severnej Kórei

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Spojené štáty uvalili v stredu sankcie na tri čínske a ruské firmy za ich údajnú pomoc pri nelegálnom obchodovaní so Severnou Kóreou. Podľa USA išlo o porušenie medzinárodných sankcií uvalených na túto krajinu, uviedla agentúra Jonhap.

Americké ministerstvo financií informovalo, že sankcie sa týkajú čínskej spoločnosti, jej singapurskej pobočky a ruskej firmy vrátane jej generálneho riaditeľa. Ich obchodovanie s USA a americkými občanmi sa  zablokuje.

Podľa amerického ministerstva čínska firma Dalian Sun Moon Star International Logistics Trading aj so svojou singapurskou pobočkou použili sfalšované prepravné dokumenty s cieľom umožniť nelegálne dodávky alkoholu, tabaku, cigariet a podobných výrobkov do Severnej Kórey. Z nelegálneho obchodu s cigaretami má vláda v Pchjongjangu zisky.

Ruská firma Profinet a jej generálny riaditeľ Vasilij Kolčanov sa ocitli na sankčnom zozname za naloženie severokórejských ropných tankerov v ruských prístavoch. "Následky porušovania týchto sankcií budú trvať dovtedy, kým nedosiahneme úplnú a plne overiteľnú denuklearizáciu Severnej Kórey," uviedol americký minister financií Steven Mnuchin.

Viac o téme: SankcieRuskoUSAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu