Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kačice uhynuli po vakcinácii proti vtáčej chrípke

HONGKONG - Viac ako 9 tisíc kačíc, ktoré uhynuli v oblasti posledného výskytu vtáčej chrípky, bolo očkovaných proti tomuto ochoreniu. Uviedli to v pondelok noviny Standard vychádzajúce v Hongkongu.

Čínske ministerstvo poľnohospodárstva uviedlo, že 9830 kusov uhynulo v dedine pri meste Kuang-čou v období od 5. do 13. septembra. Vzorky potom testovali na prítomnosť vírusu H5N1. Ďalších 30 tisíc kusov hydiny potom bolo utratených od prepuknutia ochorenia.

Ako povedal riaditeľ kuandonského Centra pre zabránenie živočíšnej epidémie Ju Je-tong, kačice boli očkované proti vírusu. Upozornil však, že prvá vakcinácia ma len 65-percentnú efektívnosť a vtáky potrebujú aj druhé očkovanie, ktoré ho urobí efektívnym na 90 percent. Ju pre noviny dodal, že vtáky boli podľa neho infikované po prvom očkovaní. Expert na infekčné choroby na hongkonskej univerzite Cho Pchak-leung pre Standard vyjadril obavy z možnosti zmutovania vírusu.

Vtáčou chrípkou sa v Číne doteraz nakazilo najmenej 25 ľudí, z nich 16 neskôr zomreli. Čína minulý rok spustila obrovskú kampaň proti ochoreniu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vírus H5N1 na celom svete od roku 2003 zabil doteraz 200 ľudí a zničil hydinu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu