Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kauza Skripaľ napreduje: Británia chce Rusko požiadať o vydanie 2 agentov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Británia má v úmysle požiadať Moskvu o vydanie dvoch ruských agentov, ktorí sa údajne tento rok podieľali na otrave bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije novičkom v Anglicku. V pondelok o tom informoval britský denník The Guardian.

Denník s odvolaním sa na predstaviteľov britskej vlády a bezpečnostných zložiek napísal, že obaja jednotlivci údajne v marci v anglickom meste Salisbury vystavili Skripaľa a jeho dcéru nervovoparalytickej látke novičok. Otca s dcérou našli bezvládnych a v bezvedomí na lavičke v parku. Obaja následne strávili niekoľko týždňov v nemocnici, kde bojovali o život, ale nakoniec sa uzdravili a boli prepustení. V júli ďalší dvaja ľudia náhodou objavili v kontajneri fľašku s obsahom, ktorým bol podľa presvedčenia úradov novičok. Jedna z osôb, žena, totiž neskôr zomrela.

Vládni predstavitelia a prokuratúra nepotvrdili podrobnosti zo správy denníka The Guardian, keď ich o to požiadala tlačová agentúra DPA. Týždne nasledujúce po útoku na Skripaľovcov Londýn obviňoval z incidentu Rusko. Toto obvinenie však Moskva odmietla. Novičok vyvinuli ešte v Sovietskom zväze, ale s touto otravnou látkou experimentovali aj ďalšie krajiny.

Po prípade so Skripaľom sa diplomatické vzťahy medzi oboma krajinami zhoršili a ďalšie zhoršenie môže nastať, ak Rusko odmietne vydať oboch spomínaných agentov. Je totiž nepravdepodobné, že by k extradícii došlo.

Viac o téme: RuskoVeľká BritániaNovičokKauza Skripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu