Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Známy ruský hacker je na slobode: Vladimira Anikejeva prepustili po roku za mrežami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com)

MOSKVA - Ruského hackera Vladimira Anikejeva, odsúdeného na dva roky odňatia slobody v prípade preniknutia do e-mailových schránok vysokopostavených vládnych činiteľov a zverejnenia ich niektorých osobných údajov, prepustili z väzenia. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Vedúcu osobnosť hackerskej skupiny Šaltaj Boltaj (názov je ruskou obdobou mena postavičky Humpty Dumpty z anglickej detskej riekanky) odsúdili vlani na dva roky väzenia. Hackerov obhajca v pondelok povedal, že jeho klienta prepustili v súlade s novými zásadami, podľa ktorých sa jeden deň strávený vo vyšetrovacej väzbe rovná jednému dňu v riadnej väzbe.

Anikejevova skupina sa dostala napríklad do e-mailovej schránky hovorkyne ruského premiéra Dmitrija Medvedeva, pracovníka kancelárie ruského prezidenta Vladimira Putina a mnohých ďalších. Anikejeva zadržali v novembri roku 2016, avšak vzhľadom na skutočnosť, že s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, mu súd vlani v júli vymeral relatívne mierny trest.

Ruské média počas procesu s Anikejevom uviedli, že Anikejev a jeho skupina Šaltaj Boltaj kradli osobné údaje z počítačov a iných elektronických zariadení patriacich verejne známym osobám, ruským vysokopostaveným predstaviteľom a podnikateľom a v niektorých prípadoch s nimi prostredníctvom internetu obchodovali.

Údajne tiež bola súčasťou medzinárodného hackerského hnutia Anonymous. Podľa niektorých správ skupine v minulosti ponúkla dohodu ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Viac o téme: PrepustenieHackerRuskoVladimir Anikejev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu