Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Češka z Brazílie priniesla nečakaný suvenír: Toto ochorenie v Európe má len 10 ľudí ročne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PROSTĚJOV - Žltú zimnicu diagnostikovali vôbec po prvý raz na území Českej republiky. Exotické ochorenie, hemoragická infekčná horúčka, ktorá sa obvykle vyskytuje v Afrike a Južnej Amerike, sužuje pacientku z oblasti Šumperka, ktorej ochorenie diagnostikovali v nemocnici v Prostějove.

Hospitalizovaná, ktorá si ochorenie priviezla z dovolenky v Brazílii, utrpela vážne poškodenie pečene, sužovali ju horúčky i svalové kŕče. Jej liečba trvá už niekoľko týždňov, avšak pacientkina rekonvalescencia si ešte vyžiada istý čas. Informáciu s odvolaním sa na nemocničné zdroje priniesol denník Právo a sprostredkoval ju v stredu internetový server Novinky.cz.

Z prípadného šírenia ochorenia však podľa odborníkov netreba mať obavy. Žltú zimnicu šíria totiž iba komáre v tropických podmienkach. V Európe zaznamenajú "dovoz" tejto choroby iba ojedinelo, asi desaťkrát ročne. Proti ochoreniu, ktoré v horšom prípade sprevádza krvácanie, žltačka či zlyhávanie vnútorných orgánov, je možná celoživotná ochrana prostredníctvom efektívneho očkovania.

Viac o téme: Žltá zimnicaBrazíliaČeská republikaProstějov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu