Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Referendum o vstupe do OSN vylákalo do ulíc tisíce Taiwančanov

Obyvatelia Taiwanu vyšli do ulíc, aby podporili referendum o členstve krajiny v OSN. Zobraziť galériu (3)
Obyvatelia Taiwanu vyšli do ulíc, aby podporili referendum o členstve krajiny v OSN. (Zdroj: SITA)

KCHAO-SIUNG - Desaťtisíce obyvateľov Taiwanu vyšlo v sobotu do ulíc, aby podporili plánované referendum o členstve krajiny v Organizácii Spojených národov (OSN). Vládnuca Demokratická progresívna strana (DPP) prezidenta Čchena Šuej-piena prilákala na svoj míting v meste Kchao-siung okolo 30 tisíc ľudí.

Zhromaždeniu sa na úvod prihovoril úradujúci premiér a prezidentský kandidát DPP Frank Hsieh. Obaja lídri DPP majú neskôr prostredníctvom telemostu pozdraviť zhromaždenie, ktoré zvolali exiloví Taiwančania pred newyorským sídlom OSN. Opozičná strana Kuomintang (KMT) zvolala svojich stúpencov do mesta Tchaj-čchung, kde vystúpi ako hlavný rečník jej prezidentský kandidát Ma Jing-ťou.

Vládnuca DPP chce vyhlásiť referendum o návrate do OSN pod názvom Taiwan, opozičný Kuomintang žiada opätovný vstup do svetovej organizácie pod oficiálnym názvom Čínska republika. Plánované referendum odsúdila Čína a ako destabilizujúci prvok ho odmieta aj tradičný spojenec Taiwanu Washington.

Taiwan sa od Číny oddelil po občianskej vojne v roku 1949. O kreslo v OSN prišiel v roku 1971, keď ho vo svetovej organizácii vystriedala Čína. S Taiwanom, ktorý pevninská Čína stále považuje za svoje zvrchované územie, má diplomatické vzťahy iba 24 krajín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu